Algemeen directeur Paul Römer van de NTR is heel blij met de manier waarop zijn Sinterklaasjournaal het Pietendebat dit jaar in de verhaallijn heeft verwerkt.
 

Dat stelt hij zaterdag in een groot interview in de Volkskrant.

Het is de eerste keer dat Römer zich uitlaat over de koers die het goedbekeken programma de afgelopen weken heeft gevoerd. In de editie van dit jaar kwam Opapiet naar Nederland om nieuwe Pieten te gaan opleiden. Hierbij ontstonden roetpieten, die vegen kregen van het door de schoorsteen glijden.

"Ik had verwacht dat we pas over een jaar of twee op dit punt zouden komen", bekent Römer. Hij vindt dat de schrijvers vrij snel een grote stap hebben gezet. "Nee, niet te groot: ik denk dat het programma er goed in geslaagd is een oplossing te vinden die acceptabel is voor de grote middengroep zonder extreme mening over Zwarte Piet." Dat blijkt volgens de NTR-directeur ook uit de kijkcijfers.

Veranderingen

Het Sinterklaasfeest is altijd aan veranderingen onderhevig, en er is geen 'historische Piet’ die altijd moet blijven. "Het feest is aan veranderingen onderhevig", legt hij uit. "Eerst was Sinterklaas een strenge man met een boek waarin stond of je stoute dingen had gedaan. Was dat het geval, dan was je de lul."

Dat beeld is echter langzaam gekanteld. "Sinterklaas is een andere man geworden, Zwarte Piet ook. Toen mijn vader (acteur Piet Römer, red.) hoofdpiet werd bij de nationale intocht weigerde hij, als Piet, gek te praten. Hij vond het achterlijk om kromme taal te spreken, dus deed hij het niet."

Die ontwikkeling van Sint en Piet gaat nog steeds door, betoogt Römer." Al gaat het onder druk van de huidige discussie sneller. Het is zeker niet zo dat de makers van het Sinterklaasjournaal vastgeroest zitten in een nostalgisch gedachtengoed."

Stevige discussie

De NTR-directeur heeft zich heel bewust niet bemoeid met de inhoud van het Sinterklaasjournaal. "Noch de NPO, noch de NTR heeft gezegd: er moet iets aan die Pieten veranderen. Er is wel stevig gediscussieerd tijdens een grote bijeenkomst met dertig, vijfendertig man rond het journaal: acteurs, schrijvers, producers. Die mensen vormen een afspiegeling van de maatschappij en ze denken heel verschillend over Zwarte Piet."

Römer schoof een aantal keer aan bij overleg tussen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, het intochtcomité en tegenstanders van Zwarte Piet. "Er werd druk op mij uitgeoefend, door het intochtcomité en door de tegenstanders", vertelt de NTR-directeur. "Wat gaan jullie doen? Hoe gaan de Pieten eruitzien? Het intochtcomité heeft erg geworsteld met zijn uiterlijk. Moesten ze hem grijs maken, met strepen? Ze wilden graag weten wat wij zouden doen, dan konden ze daarbij aansluiten. Ik had ze graag willen helpen, maar heb dat niet gedaan."

De NTR-directeur ontkent ten stelligste dat er extra beveiliging is geweest op de set van het Sinterklaasjournaal. "Niemand weet wanneer en waar we opnemen. Beveiliging was niet nodig." Op de bedreiging die presentatrice Dieuwertje Blok heeft ontvangen, wil hij niet ingaan.

Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet

In beeld: Historische intochten van Sinterklaas