De kersttoespraak van koning Willem-Alexander is op eerste kerstdag ook in zijn geheel en live te zien bij de commerciële zenders RTL4, SBS6 en FOX.

Tegelijk met de NOS zenden ze de kerstwens van de koning om 13.00 uur uit.

Voor het eerst biedt de NOS de commerciële en regionale omroepen de mogelijkheid de kerstrede uit te zenden. De NOS verzorgt de productie van de beelden.

RTL kondigde donderdag aan de toespraak op RTL4 en de website rtlnieuws.nl te gaan uitzenden. De kersttoespraak zal tevens op SBS6 en het open kanaal van FOX te zien zijn, melden woordvoerders van deze zenders. Ook regionale omroepen hebben interesse.

Open haard

Koning Willem-Alexander hield vorig jaar zijn eerste kersttoespraak bij de open haard in zijn woonhuis in Wassenaar. Zijn moeder Beatrix, die pas in het jaar 2000 televisiecamera's toestond, deed het altijd vanachter een tafeltje in een kamer met zicht op de kerstboom voor Huis ten Bosch.

De eerste kerstrede van de koning trok vorig jaar 1,66 miljoen kijkers naar Nederland 1 en 2. De toespraak van Willem-Alexander was vorig jaar deels uitgelekt.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft daarop maatregelen genomen om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt. Voortaan gaat de NPO de ondertitels voor Uitzending Gemist pas na de live-uitzending klaarzetten.