De Belgische groep Mediahuis heeft een overeenkomst gesloten met investeringsmaatschappij Egeria over de verkoop van het Nederlandse NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl, aan Mediahuis.

Dat meldt NRC woensdagavond op haar website. De verkoop van NRC Media aan Mediahuis is hiermee een stap dichterbij gekomen.

Volgens NRC moeten de ondernemingsraad en de redactieraad nu nog advies geven over de voorgenomen verkoop. Dit advies zal naar verwachting nog enkele weken op zich laten wachten. De verkoop wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond.

Gert Ysebaert, de directeur van Mediahuis, schreef woensdagavond al op Twitter. ''Aan de mooiste krant van Nederland. Welkom bij Mediahuis. NRC."

Drie partijen

Momenteel houdt Egeria nog een meerderheidsbelang in NRC Media. De investeringsmaatschappij wil dit aandeel verkopen aan drie partijen, waarvan Mediahuis er eentje is. Mediahuis zou hierbij met 80 procent van de aandelen het grootste belang in NRC Media verwerven.

De overige 20 procent wordt verdeeld door Stichting Democratie en Media (SDM) en de investeringsmaatschappij van Vereniging Veronica.

De directie en hoofdredactie van NRC Media laten in een reactie weten dat: "deze mogelijke overname ons in staat stelt onze journalistieke producten op papier en digitaal verder te ontwikkelen".

Etalage

NRC Media werd in maart door Egeria in de etalage gezet. De investeerder nam de uitgever van de kranten NRC Handelsblad en nrc next in 2010 over, nadat het eveneens Belgische De Persgroep de Nederlandse kranten van PCM Uitgevers, waar NRC bij hoorde, had overgenomen.

Vindt de overname doorgang, dan zijn daarmee bijna alle grote Nederlandse kranten in Belgische handen. De Persgroep is eigenaar van de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool.

Eerder dit jaar gaf De Persgroep aan ook belangstelling te hebben voor NRC en werd Telegraaf Media Groep (TMG) genoemd als een belangrijke gegadigde voor de overname. Het Financieele Dagblad meldde begin augustus dat TMG een bod van 90 miljoen euro zou hebben uitgebracht.

Het bedrag waarvoor NRC Media uiteindelijk wordt overgenomen is niet bekendgemaakt.