Het vermeende drone-filmpje van het Torentje dat presentator Arjen Lubach zondag liet zien in zijn programma Zondag met Lubach, is niet gemaakt met een echte drone.

De Rijksvoorlichtingsdienst doet geen aangifte. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten na berichtgeving van SBS Shownieuws.

"We hebben geen aanleiding om te veronderstellen dat het hier om een drone gaat," aldus de RVD.

Op het filmpje is volgens een woordvoerder geen drone te zien. De luchtbeelden zien mogelijk gehaald uit andere luchtfoto's of filmpjes die op internet circuleren.

Eerder meldde de RVD het filmpje te onderzoeken en mogelijk stappen te ondernemen tegen Lubach. In het filmpje is het Binnenhof en het Torentje, met daarin de werkkamer van premier Rutte te zien.

Het is niet toegstaan om met een vliegtuigje foto's te maken van het Binnenhof. Emile Ratelband kreeg eerder een fikse boete van 17.000 euro en een werkstraf van honderd uur nadat hij in 2010 een modelvliegtuigje over het Binnenhof liet vliegen.

Domtoren

Lubach maakte het filmpje naar aanleiding van de discussie over de opnames die Utrechter Jelte Keur maakte van de Domtoren in de mist.

Het filmpje ontpopte zich vorige week tot internethit en werd vele honderdduizenden keren bekeken. Keur hangt nu mogelijk een fikse boete boven het hoofd: de kwestie wordt momenteel onderzocht door de Luchtvaartpolitie.

Aan het vliegen met drones zijn in Nederland strenge regels verbonden. "Wij van Zondag met Lubach dragen graag bij aan het helder krijgen van de regelgeving omtrent drone-activiteiten", zo kondigde de presentator het filmpje in de uitzending van afgelopen zondag aan. "Hoe ver mag je gaan? Om dat te onderzoeken, filmden wij een ander dom torentje."

Lubach wilde  woensdag geen toelichting geven op het onderzoek van de RVD. Die laat nu weten geen aanleiding te hebben om verdere stappen tegen de presentator te ondernemen.