Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Oud-nieuwslezer Pim Reijntjes overleden

Pim Reijntjes, een van de eerste nieuwslezers op televisie, is overleden. Dat heeft zijn dochter woensdag laten weten aan het ANP. Reijntjes was 95 jaar oud.
Door ANP

Zijn mediacarrière begon kort na de Tweede Wereldoorlog, eerst als omroeper bij Radio Herrijzend Nederland, Radio-Batavia en de Wereldomroep.

In 1963 stapte Reijntjes over naar het NTS Journaal (voorloper NOS Journaal), waar hij vijf jaar werkte als nieuwslezer. De laatste tien jaar voor zijn pensionering werkte Reijntjes bij Panoramiek, het actualiteitenprogramma van de NOS.

Verzet

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Reijntjes in het verzet. Hij viel in handen van de Duitsers en belandde in de (concentratie)kampen Vught, Amersfoort, Natzweiler en Dachau. In april 1945 werd hij bevrijd. Na zijn omroepcarrière zette Reijntjes zich in voor zijn medegevangenen en bekleedde hij diverse functies in organisaties van het voormalige verzet.

Reijntjes kreeg verschillende onderscheidingen. Hij was onder meer ridder in de Orde van Oranje-Nassau, drager van het Verzetsherdenkingskruis en het Nacht-und-Nebel-Herdenkingskruis.

Aanbevolen artikelen