Katja Römer-Schuurman stelt haar lichaam beschikbaar aan de wetenschap. De presentatrice gaat voor KRO-NRCV het tv-programma Bodyscan presenteren.

Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens de perspresentatie van de omroep.

Römer-Schuurman laat voor het programma, dat op 26 februari start, allerlei testjes bij zichzelf doen en interviewt mensen die iets te maken hebben met die testjes. Zo slaapt de presentatrice vijftig uur niet, waarna ze iemand interviewt die lijdt aan narcolepsie.

Alles voor je kind is het andere programma wat Römer-Schuurman gaat presenteren. Daarbij volgt ze gezinnen met kinderen die ergens heel erg in uitblinken. "En dat is soms best sneu, want die kinderen hebben ook broertjes en zusjes, waarnaar dan toch wat minder aandacht gaat omdat het 'getalenteerde kind' overal heengebracht moet worden."

De presentatrice is sinds 1 september aan slag voor de omroep. Naast presenteren zal Römer-Schuurman ook in een aantal series spelen. Zo heeft ze een rol in de dramaserie Noord/Zuid en het vervolg op 't Schaep: 't Schaep Ahoy.

Patrick Lodiers heeft het programma De Reünie overgenomen van Rob Kamphues. "Het blijft gek om mezelf terug te zien in het decor van een programma waar ik zo'n fan van was."

Nieuwe programma's

Anita Witzier en Caroline Tensen maken samen een nieuw programma. Veel willen de presentatrices er nog niet over kwijt, maar de opnames voor de serie zijn al gestart. Het programma zal gaan over eten. "En we gaan proberen Anita eens wat dikker te krijgen", aldus Tensen.

Tensen presenteert in haar eentje Voor Mekaar waarin buurtbewoners uit de Leidsebuurt in Haarlem elkaar helpen met allerlei klusjes en wensen. "Het is een pilot, maar ik hoop echt dat we hier mee door kunnen gaan. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen met elkaar omgaan."

Vanaf 11 januari worden 24 afleveringen van De Monitor uitgezonden, gepresenteerd door Teun van de Keuken (Keuringsdienst van Waarde) op NPO2. Het programma komt voort uit de Altijd Wat Monitor. Het nieuwe onderzoeksprogramma begint altijd met een tip via de website en wordt dan vervolgens door de redactie uitgezocht.

Arie Boomsma

Jetske van den Elsen keert terug bij Willem Wever. De presentatrice van De Rijdende Rechter gaat opnieuw het kinderprogramma presenteren. In 2007 stopte ze daarmee na zes jaar.

In De Roze Wildernis gaat Arie Boomsma naar Argentinië met vier jonge homo's en hun vaders. Daar leren de vaders hun zoons beter kennen. "Ze zijn daar echt op elkaar aangewezen, ze moeten elkaar steunen en met elkaar praten. Heel veel van die vaders hebben niet zozeer een afkeer voor homoseksualiteit, maar weten gewoon heel veel niet, tijdens zo'n trip moeten ze wel met elkaar praten."

Ook gaat de presentator een debatprogramma met cabaratiers maken. In L'Arie worden grappen gemaakt over de actualiteiten.

Storm

Mediadirecteur voor de omroep, Taco Rijssemus, reageert tijdens de presentatie op de discussie die momenteel woedt in de Tweede Kamer over de toekomst van de publieke omroep.

"We zitten in een huis waar een storm woedt, met alle bezuinigingen vanuit Den Haag. Politici buitelen over elkaar wat de publieke omroep wel moet doen, maar vooral ook niet. Wij hebben besloten niet achterom te willen kijken, naar de oude situatie, het verzuilde omroepsysteem. Wij willen samenwerken met andere omroepen voor één NPO en samen nieuwe dingen maken."

Lodiers zei tijdens de presentatie nog dat hij zich heeft verbaasd over het debat. "Ik heb wel zitten denken: sommige van deze mensen moeten misschien zelf opgenomen worden", wijzend op een nieuw programma van Anita Witzier, waar ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting.