De NOS heeft geen bod gedaan op de rechten van de Champions League voor het seizoen 2015-2018. De omroep had daarvoor tot maandag 12.00 uur de tijd. SBS6 en RTL hebben dat wel gedaan.

Dat meldt de NOS maandag.

"Het besluit om niet mee te bieden is een keuze. Door de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en II is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken", zegt algemeen directeur Jan de Jong.

"De NOS vindt het daarbij van het grootste belang om de nieuwsvoorziening te ontzien en binnen het sportbudget geen geld weg te halen bij de verslaggeving van andere sporten dan voetbal; juist ook omdat commerciële omroepen daar weinig tot geen aandacht aan besteden. Niet bieden op de grootste en belangrijkste clubcompetitie ter wereld is dus een rechtstreeks gevolg van dat beleid."

Jammer

De Jong zegt verder het jammer te vinden dat de Champions League niet door de NOS zal worden uitgezonden. "Vanwege het journalistieke belang, maar omdat de UEFA Champions League voor een uniek bereik onder jongeren zorgt."

Gemiddeld kijkt 21,5 procent in de leeftijdsgroep tussen 15 en 34 jaar naar het voetbal in de Champions League. Arno Vermeulen laat via Twitter weten dat staatssecretaris Sander Dekker het niet erg vindt als de wedstrijden achter de decoder verdwijnen. 

SBS

SBS heeft wel een bod gedaan, zo laat een woordvoerder maandag aan NU.nl weten. Over de hoogte van het bod wil de zender vooralsnog niets kwijt. 

RTL Nederland laat tegenover de Volkskrant weten ook een bod te hebben gedaan. "We vinden de rechten heel interessant, maar niet tegen elke prijs", meldt woordvoerder Jaap Paulsen. "RTL is ook zonder de Champions League succesvol." De zendergroep laat niets los over de hoogte van het bod.