Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

D66 wil publieke omroep online aan banden leggen

De publieke omroep moet stoppen met nieuwssites, apps en andere activiteiten die afleiden van de kerntaak.
Door NU.nl/Lucas Benschop

Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen NU.nl.

Hij wil daarom dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) de online taken van de publieke omroep afbakent met een "kerntakentest".

De D66'er wil echter niet aangeven welke sites en apps van de publieke omroep als het aan hem ligt niet meer met belastinggeld betaald zouden moeten worden.

Maandag debatteert de Tweede Kamer met Dekker over de toekomst van de publieke omroep.

Strenger

De staatssecretaris kondigde onlangs al aan de programma's van de publieke omroep strenger te willen toetsen op educatief, informatief of cultureel karakter. Puur op amusement gerichte programma's als Bananasplit kunnen worden overgelaten aan commerciële omroepen.

Ook wil Dekker de macht van de omroepverenigingen inperken door de helft van het omroepbudget beschikbaar te stellen voor private programmamakers.

Om daarnaast te voorkomen dat de publieke omroep marktverstorende nieuwe, met name online, diensten start met beperkte publieke meerwaarde is er een zogeheten "dienstentoets".

Kerntakentest

Verhoeven vindt die echter niet ver genoeg gaan en wil door middel van een "kerntakentekst" een heldere afbakening van de kerntaken van de publieke omroepen. Hij trekt daarbij de vergelijking met de woningcorporaties.

"Net als de publieke omroep hebben corporaties een belangrijke publieke taak die steeds meer verwatert door commerciële nevenactiviteiten", aldus Verhoeven. "Minister Blok (Wonen, red.) komt nu met een uitgebreide lijst activiteiten die wel en niet in het algemeen belang zijn."

Als het aan Verhoeven ligt zal Dekker op een vergelijkbare lijst voor de publieke omroep vastleggen hoe de kerntaak van de publieke omroep wordt afgebakend en welke activiteiten vanwege marktverstoring ongewenst zijn.

"Kranten verliezen lezers en staan onder druk. Ze zoeken naar verdienmodellen online om te kunnen overleven. Het zou zonde zijn als dit door oneigenlijke concurrentie van omroepen niet lukt. Dan verliezen we belangrijke journalistieke redacties", aldus Verhoeven.

Dit betekent echter niet dat NOS.nl uit de lucht moet. "De NOS mag best nieuwsberichten op de site zetten, maar dan wel gericht op de kerntaak. De publieke omroep moet zich namelijk ook online onderscheiden van private nieuwssites en het is dus de vraag of er belastinggeld moet gaan naar opmerkelijk- en entertainmentnieuws", aldus Verhoeven.

Apps

Daarnaast vraagt de D66'er zich af de publieke omroep apps moet ontwikkelen, zoals de WK-app of de Olympische Spelen-app, of een betaalde variant van Uitzending Gemist en zet hij vraagtekens bij het gebruik van zendtijd voor promotie van eigen online activiteiten, bijvoorbeeld apps, Twitterkanalen of de lancering van een nieuwe NOS-nieuwssite.

De activiteiten die buiten de kerntaak vallen moeten daarom worden gerealiseerd op eigen kosten, dus via ledencontributies. Verhoeven noemt daarbij Max Proms, Joop.nl, de omroepmagazines, De Wereld Draait Buiten en websites als Sterren.nl als voorbeeld.

"Met het oog op de publieke meerwaarde is het van belang dat de publieke omroep zich focust op de kerntaak, ook online", aldus de D66'er.

Elitair

CDA-Kamerlid Pieter Heerma vreest dat de publieke omroep door de plannen van Dekker, met strakkere regels voor amusement, straks vol zal zitten met elitaire en zware programma's. "Er moet ook ruimte zijn voor leuke programma's voor gewone mensen", aldus Heerma.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk stoort zich er aan dat er na diverse bezuinigingsrondes voor de publieke omroep opnieuw door Dekker gemorreld wordt aan de publieke omroep.

Hij wil de discussie over de taak van de publieke omroep dan ook uitstellen tot 2021.


Lees meer over:

D66

Aanbevolen artikelen