Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben zaterdagmiddag op televisie gezien hoe Sinterklaas zijn opwachting maakte in Gouda. Het was daarmee het best bekeken programma van de zaterdag.

Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek. De landelijke intocht ging gepaard met protestacties van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

In de dagen voorafgaand aan de intocht werden in het Sinterklaasjournaal nieuwe pieten onthuld: eerst witte pieten, daarna clownspieten. Dat leidde beide keren tot veel commentaar op sociale media.

De nieuwe talkshow van Gordon, Goor, kende een goede start. Meer dan 1,5 miljoen mensen zagen het debuut van de zanger en presentator als talkshowhost, goed voor een vijfde plaats in de kijkcijfer-top 10.

De finale van het Junior Songfestival op Malta, waar de Nederlandse Julia (15) achtste werd, trok 676.000 kijkers.

Hollands Hoop

De kijkcijfer-top 10 werd zaterdag gedomineerd door de publieke omroep. Van de tien best bekeken programma's waren er zeven van de publieke omroep, twee van RTL 4 en een van SBS 6.

Voorheen was RTL 4 vaak oppermachtig op de zaterdagavond. Opvallende afwezige in de kijkcijferlijst is de finale van de dramaserie Hollands Hoop, waarin een psychiater door een erfenis eigenaar wordt van een wietplantage.

Waarom alle ogen deze week gericht waren op het Sinterklaasjournaal

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet

In beeld: Historische intochten van Sinterklaas