Het radioprogramma Rick in de Morgen (Radio Veronica) met Rick van Velthuysen heeft donderdagavond de Gouden RadioRing 2014 gewonnen. 

De publieksprijs voor beste radioprogramma van het jaar werd uitgereikt tijdens het RadioGala van het Jaar in Theater Gooiland in Hilversum.

Het programma gaf daarmee het nakijken aan de andere genomineerde, Echte Jannen (Powned - Radio 1) van Jan Roos en Jan Heemskerk en A State of Trance (Radio 538) van Armin van Buuren.

Vorig jaar ging de felbegeerde ring naar Somertijd van Rob van Someren (Radio Veronica).

Video: Rick in de Morgen wint Gouden RadioRing
Video: Rick in de Morgen wint Gouden RadioRing

Radiosterren

De prijs voor beste radioman, de Zilveren RadioSter, ging naar Rob van Someren. Hij moest dit jaar noodgedwongen stoppen met zijn show Somertijd bij Radio Veronica. Claudia de Breij (3FM) veroverde voor de zesde keer de award voor beste radiovrouw.

De publieksprijs voor beste radioman, de Zilveren RadioSter, ging naar Rob van Someren. Hij moest dit jaar noodgedwongen stoppen met zijn show Somertijd bij Radio Veronica.

Dj Daniël Dekker mocht de prijs overhandigen aan Rob, die zijn oud-collega's van Radio Veronica bedankte voor "tien fantastische jaren". Ook bedankte hij zijn vrouw voor alle steun die hij kreeg in het jaar waarin hij in het ziekenhuis terechtkwam en werd ontslagen. Van Someren versloeg Gerard Ekdom en Bert Haandrikman.

Claudia de Breij (3FM) veroverde voor de zesde keer de award voor beste radiovrouw. De Breij stopt volgende maand met haar 3FM-programma Claudia d'r Op.

''U ziet mijn gêne om hier weer te staan. Ik schaam me om hier voor de zesde keer te staan. Ik vind het ergens ook een beetje onterecht'', aldus de dankbare dj, die Roosmarijn Reijmer en Annemieke Schollaardt versloeg.

Marconi Awards

Naast de publieksprijzen reikte de jury de Marconi Awards, de vakprijzen, uit. Radio 5 Nostalgia mag zich de beste zender van het jaar noemen. Q-music en Radio 10 dongen ook mee. 

Marconi Awards-juryvoorzitter en Sky Radio-baas Uunco Cerfontaine overhandigde de prijs aan Radio 5 Nostalgia oud-zendermanager Kees Toering en huidige baas Jurre Bosman. ''We hebben een zender die, denk ik, iets onderscheidends brengt'', aldus Toering.

In de categorie aanstormend talent nam Igmar Felicia van SLAM!FM de Marconi Award mee naar huis. Oud-winnaar van de prijs en 3FM-dj Michiel Veenstra reikte het beeldje uit. ''Ik sta echt een beetje te trillen. Ik ben heel dankbaar voor deze waardering. Ik kan het niet geloven'', aldus Felicia. Hij won van Marieke Elsinga (Q-music) en Frank van der Lende (PowNed, 3FM)

Oeuvre Award

Edwin Evers ontving de Marconi Oeuvre Award 2014, omdat hij volgens de jury van onschatbare waarde is voor de Nederlandse radio. De 538-dj kreeg de prijs uit handen van zijn goede vriend en BLØF-zanger Paskal Jakobsen. ''Geweldig om deze te winnen'', zei Evers over de prijs. De dj droeg de award op aan zijn onlangs overleden vader.

Nieuw dit jaar was de Impact Award, eveneens een vakprijs, bedoeld voor radiomakers die ''een bijzondere voetafdruk'' in het radiolandschap hebben achtergelaten. De drie genomineerden werden pas donderdagavond tijdens het gala bekendgemaakt.

Jack van Gelder ging er met de eer vandoor, onder meer voor zijn populaire voetbalcommentaren op NPO Radio 1. ''Dit is na mijn eerste avondvierdaagsekruisje de enige prijs die ik ooit heb binnengesleept'', zei de dolblije Van Gelder. De onlangs afgetreden zendermanager bij de NPO Radio 2 en NPO Radio 5 Nostalgia, Kees Toering, en 3FM-dj Giel Beelen maakten ook kans.