Aan het werk van Johan Derksen bij het televisieprogramma Voetbal International komt over niet al te lange tijd een einde. "Mijn contract bij RTL loopt nog anderhalf jaar door en daarna wil ik niet meer over voetbal lullen."

"Ik doe dit nu veertig jaar en heb het wel gehad", aldus Derksen. "En al zou ik door willen, dan mag het toch niet van mijn vrouw. Al klinkt dat natuurlijk niet erg macho."

Bang dat zijn vertrek de doodsteek voor de succesvolle voetbalshow betekent, is de 65-jarige Derksen niet. "Je moet jezelf nooit overschatten. Als ik eruit stap, komt er gewoon een andere gek die nog platvloerser is. En dan gaat het gewoon weer door. Ik heb niet de illusie dat het programma staat of valt met mijn aanwezigheid." 

De slechte sfeer die deze zomer in de studio hing bij de uitzendingen van VI Oranje rondom het WK in Brazilië zijn niet de reden van zijn besluit, benadrukt Derksen. "We zitten weer helemaal op één lijn en het gaat heel goed. Het is vrij ongebruikelijk, maar als wij ruzie hebben vechten we dat live op tv uit. Gelukkig doe ik dat niet met mijn vrouw." 

Derksen on the Road

Daarnaast komt er geen tweede seizoen van het programma Derksen on the Road. De show, waarin Derksen op zoek ging naar oude Nederlandse muziekhelden, trok te weinig kijkers. 

"En dan weet je dat je bij de commerciële omroep een enorme schop onder je kont krijgt", laat Derksen weten. "Misschien was het wel meer wat voor de publieke omroep geweest." De acht afleveringen van Derksen on the Road werden van april tot juni uitgezonden op RTL 7.

"Ik werd overladen met schouderklopjes, maar we werden pas om 23.15 uur geprogrammeerd. Uiteindelijk kijken dan alleen de echte liefhebbers en dat zijn er blijkbaar maar 120.000 in dit land. Als je platvloerse grapjes maakt in een voetbalprogramma kijken er 800.000 mensen."

Soundbook

Liefhebbers krijgen overigens de kans om de serie alsnog te bekijken. Woensdag wordt een soundbook gepresenteerd met de acht afleveringen, aangevuld met liedjes van de artiesten en korte verhaaltjes.

"Ik heb de serie met plezier gemaakt", zegt Derksen, die met zijn programma succesvolle bands uit het verleden als The Shoes, The Motions en ZZ & De Maskers weer onder de aandacht probeerde te brengen. "Het waren zeer goede artiesten die helemaal in de vergetelheid zijn geraakt."

Weinig kwaliteit

Een poging om het programma bij bijvoorbeeld de VPRO onder te brengen zal hij niet ondernemen. "Ik ga niet lopen leuren, daar heb ik het karakter niet voor."

De matige kijkcijfers ziet Derksen als een bewijs dat er in Nederland weinig oog is voor kwaliteit. "Want Amsterdamse straatzangers zijn hier de helden. Nederland is een smakeloos land op muziekgebied. Dat is de schuld van de diskjockeys, zij houden Nederland dom."