Utopia heeft het niet gered in de Verenigde Staten. De zender Fox heeft zondag besloten de stekker definitief uit de realityshow van John de Mol te trekken.

Dat meldt Variety maandagochtend.

Daarmee komt na twee maanden een vroegtijdig einde aan het sociale experiment in de VS. Utopia ging in het land op 7 september van start.

Dat Utopia in de Verenigde Staten geen lang leven beschoren was, vindt televisieproducent Talpa heel jammer. ''In de eerste plaats voor FOX. We hadden gehoopt dat we FOX met Utopia aan een succes konden helpen'', zo reageert de woordvoerder van de productiemaatschappij op het besluit van de Amerikaanse zender te stoppen met het sociale experiment.

Het was de bedoeling dat er twaalf maanden lang twee keer per week een samenvatting op televisie zou komen, naast de live-feeds op internet. Vanwege lage kijkcijfers werd dat al gauw één keer per week. Nu is besloten dat de uitzending van afgelopen vrijdag, die krap 1,6 miljoen kijkers trok, de laatste was.

In Nederland wordt de realityserie, die in januari in première ging, nog altijd dagelijks door gemiddeld 700.000 mensen bekeken.