Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ophef over beeld elektrische auto’s bij Top Gear

BBC weigert Argentinië excuses aan te bieden om Top Gear-uitzending

De directeur van BBC, Danny Cohen, weigert excuses aan te bieden voor de ophef die Top Gear in de ogen van Argentinië veroorzaakte.
Door NU.nl/Eke Bosman

Dat schrijft hij vrijdag in een open brief in The Guardian.

Top Gear was in Argentinië om drie auto's te filmen. Een van de wagens had volgens lokale autoriteiten de letters 'H982 FKL' op het nummerbord wat deed denken aan de oorlog die Groot-Brittannië en Argentinië in 1982 voerden om de Falklandeilanden. Argentinië verloor de strijd maar claimt de eilanden, die ten zuiden liggen, nog steeds en noemt ze Las Malvinas.

Cohen werd door de ambassadeur van Argentinië in Engeland, Alicia Castro opgeroepen om zijn excuses aan te bieden. Daar wil Cohen geen gehoor aan geven, omdat er volgens hem geen bewijs is dat het nummerbord bewust naar de Falklandeilanden verwijst.

"Ik ben er bewust van dat mensen denken dat het nummerbord een geintje van Top Gear was. Ik wil daarom ook jullie graag melden dat we absoluut zeker weten dat het geen bewuste actie was", schrijft Cohen in de brief aan Castro.

Ook laat Cohen weten dat de uitzendingen die in Argentinië opgenomen zijn, gewoon op de BBC worden uitgezonden. "De uitzendingen laten precies zien wat er is gebeurd."

Opspraak

Het was de zoveelste keer dat Top Gear en Clarkson in opspraak raakten. Eerder dit jaar kreeg de presentator zijn laatste waarschuwing, omdat het leek alsof hij het woord 'nigger' gebruikte in een uitzending. Clarkson heeft altijd ontkend dat hij de beledigende term gebruikte.

Eerder moest de BBC zijn excuses aanbieden aan Mexico, omdat in het programma werd gezegd dat Mexicanen lui en lomp zijn. Ook tijdens afleveringen in Myanmar werd een racistische term gebruikt.


Lees meer over:

BBCtop gear

Aanbevolen artikelen