Beeldend kunstenaar Nelle Boer deed zich voor als Nizar Mourabit, een verzonnen Marokkaanse politicoloog, waarna artikelen onder deze naam zijn gepubliceerd in kranten en op weblogs.

Dat schrijft de Correspondent dinsdagavond.

Boer verzon het personage Mourabit om te ervaren hoe het is om een Marokkaan in Nederland te zijn. De kunstenaar maakte van Mourabit een Marokkaanse politicoloog uit Emmeloord en zorgde ervoor dat deze gepubliceerd werd op onder andere de VARA-opiniewebsite Joop en in dagblad Trouw.

"Het bleek een stuk gemakkelijker te zijn om gepubliceerd te worden als Marokkaan dan als mijzelf," stelt Boer op de website.

Om Mourabit echt te laten lijken, maakte de kunstenaar onder meer een Facebook-profiel aan met een bewerkte foto en voegde bekende mensen als Tofik Dibi en Thierry Baudet toe.

Een halfjaar later mailde de kunstenaar als Mourabit naar Francisco van Jole, einderedacteur van Joop, dat hij een boek aan het schrijven was over het leven als een Marokkaanse Nederlander.

Vier dagen later staat zijn opiniestuk gepubliceerd op het weblog. Later krijgt de kunstenaar het tevens voor elkaar om gepubliceerd te worden op de opinie-pagina van Trouw en ook in Het Parool.

Aanvragen

Door media-aanvragen van onder andere Radio 1 en de Amsterdamse zender AT5 moest Boer alsmaar excuses verzinnen om daar niet aan mee te doen. "Ik vertel ze maar dat ik slechter spreek dan dat ik schrijf. Maar ze zijn erg vasthoudend, moet ik zeggen. En ik kan ze niet eens bellen, want dan horen ze dat ik geen Marokkaan ben."

Op dat moment besluit Boer zijn ware identiteit en verhaal bekend te maken aan de Correspondent. "Ik ken niet één Marokkaan. Ik heb er zelfs nooit één gesproken," zegt Boer na afloop van zijn tijd als Mourabit.