De soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) wordt sinds de eerste aflevering ingeleid door hetzelfde nummer. Maker Bert van der Veer: "'De dromen komen als een vlinder vrij', dat is toch vrij absurd?"

De zogeheten leader verscheen in zeven verschillende uitvoeringen. 

In januari van dit jaar kreeg het productieteam Endemol en RTL zoveel klachten over de uitvoering van de leader door zangeres April Darby, dat besloten werd om weer een oudere versie te gebruiken.

Darby zou een valse noot hebben aangeslagen, ergens aan het einde van het lied. Ontoelaatbaar, volgens de omvangrijke harde kern GTST-kijkers. Het maakt duidelijk hoe verknocht zij aan het lied zijn geraakt, maar ook hoe serieus ze worden genomen door de makers van de serie.

"De tijd van onbezorgdheid is voorbij." Met die gezongen zin begon op 1 oktober 1990 de allereerste aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden. Programmamaker Bert van der Veer schreef de tekst, Hans van Eijck componeerde de muziek.

Beluister een mix van de verschillende leaders:

Rusteloze Jaren

"We konden geen goede titel voor de serie bedenken, maar we naderden de deadline voor de televisiegidsen. De serie is gebaseerd op het Australische The Restless Years, maar De Rusteloze Jaren zou niet gaan werken", zegt Van der Veer tegen NU.nl.

De televisiemaker was nauw betrokken bij het ontstaan van de serie. "De Australische producent Reg Watson vroeg me hoe je Good Times, Bad Times vertaalt. Toen ik zei: 'Goede Tijden, Slechte Tijden', dacht hij dat ik een keelaandoening had."

"Nu moesten we Joop van den Ende nog overtuigen. Op een zaterdagmiddag ben ik met een rijmwoordenboek een liedje gaan schrijven", aldus Van der Veer. "Ik was daar best goed in."

"Hans van Eijck heeft daar een melodie op bedacht en er een demo van gemaakt. Die hebben we aan de chauffeur van Joop gegeven. Hij speelde het lied in de auto af, waarop Joop zei: 'We hebben een titel.'"

Trots

Op de vraag of Van der Veer trots is op zijn lied, reageert hij terughoudend. "Als ik had geweten dat het na al die jaren nog steeds gebruikt zou worden, had ik over bepaalde zinnen wat langer nagedacht. 'De dromen komen als een vlinder vrij', bijvoorbeeld. Dat is toch vrij absurd."

Volgens een lijst op Wikipedia zijn er in totaal zeven versies van de leader opgenomen. De uitvoering gezongen door Ingrid Simons werd het langst gebruikt. Zij was tussen 1995 en 2005 aan het begin en aan het einde van iedere aflevering te horen. April Darby haalde het slechts enkele afleveringen.

Als Van der Veer het voor het zeggen had, zouden de kijkers de allereerste versie weer horen. "Dat is toch de mooiste, dat is een echt liedje. Het is nu meer een tune geworden, waarin de melodie het werk moet doen."

Lees ook: Mijn jaren als GTST-schrijver: harde porno en bananen