Jan Smit presenteert donderdag het Gouden Televizier-Ring Gala maar is niet van plan het publiek toe te zingen. "Maar een paar goede grappen zitten er, hoop ik, wel in."

"Ik ben tenslotte de presentator", redeneert de Volendammer in een interview met Televizier

Smit neemt het stokje over van Kim-Lian van der Meij, die het publiek vorig jaar verraste door in de nok van Carré te gaan hangen. Ook dat is Smit niet van plan.

"Ik moet natuurlijk geen dingen doen die niet bij me passen." Datzelfde geldt voor zijn kleding. De Volendammer gaat voor een smoking "zonder toeters en bellen".

"Het wordt in ieder geval geen jurk", grapt Smit over zijn outfit. "En nee, ook geen gouden schoenen. Less is more zeg ik altijd."

Geen zenuwen

Zenuwen voor de grootse liveshow heeft Smit niet echt. "Ik heb net het Junior Songfestival gepresenteerd, dat was ook live en heel spannend, dus een goede oefening. Al is het Gouden Televizier-Ring Gala natuurlijk veel groter." Ook zijn ervaring op de bühne is volgens Smit een voordeel als het op liveshows aankomt.

"Als zanger treed ik dagelijks op voor een livepubliek. Andere presentatoren presenteren vaak alleen in een studio."

Hulp hoeven de gespannen genomineerden niet te verwachten van Smit. "Ik was destijds heel zenuwachtig, het is geen optreden en je hebt niets zelf in de hand. Je kunt alleen maar afwachten", vertelt Smit, die in 2005 de Gouden Televizier-Ring won met zijn realitysoap Gewoon Jan Smit.

"Maar de meeste genomineerden hebben de nodige ervaring met het gala. Johnny de Mol won al eens een Zilveren Televizier-Ster en de mensen van Flikken Maastricht zaten vorig jaar ook al in het genomineerdenbankje."

Kanshebbers

Smit vindt de Ring-kanshebbers Flikken Maastricht, SynDroom en Penoza "al met al drie prachtige programma's".

"Ze vormen een mooie afspiegeling van de Nederlandse maatschappij", aldus Smit.

"Je ziet Penoza ieder jaar groeien, die serie wordt zeer gewaardeerd. Flikken Maastricht is een prachtige serie voor een iets groter publiek en ook nog eens een waarin ik dit seizoen zelf een gastrol heb gespeeld. En Johnny de Mol heeft ieders hart gestolen met SynDroom."