Persbureau Novum Nieuws wordt per 1 januari overgenomen door het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het personeel is donderdag ingelicht over de grote reorganisatie, waarbij 37 van de 52 banen verdwijnen.

Aanleiding voor de reorganisatie is volgens Novum de verslechterde markt- en de economische omstandigheden.

Novum Nieuws zal vanaf 1 januari 2015 als "onafhankelijke entiteit" verder gaan in nauwe samenwerking met ANP, aldus het persbureau in een toelichting.

Vijftien mensen blijven voor het afgeslankte Novum werken. Het wegvallen van de overige arbeidsplaatsen wordt gecompenseerd door het inkopen van kopij bij derde partijen, "waaronder Associated Press (AP), Reuters en ANP".

"De personeelsvertegenwoordiging van Novum heeft de afgelopen periode zeer intensief overleg gevoerd met de directie. Na een afgewogen oordeel is er een akkoord gegeven aan de reorganisatie."

'Drama'

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is dit "een drama voor de redacteuren". Algemeen secretaris Thomas Bruning zegt tegen mediawebsite Villamedia: "De medewerkers hebben jaren geprobeerd de tweede persdienst van Nederland neer te zetten. Wij begrijpen dat de marktomstandigheden de eigenaar dwingen tot deze stap, maar zuur is het wel."

Ook de directie van Novum Nieuws "betreurt deze ontwikkeling", aldus het persbericht, "maar is verheugd over de bereidheid van ANP om de voortgang van de onderneming te garanderen".

"De markt staat al een aantal jaar onder zware druk. Het zoeken naar meer synergie is daardoor de enige manier om te overleven," aldus directeur Bram Bloemberg.

Vertrek

Wel is volgens Villamedia duidelijk dat directeur Bloemberg en hoofdredacteur Jos Timmers van Novum vertrekken. Over de financiële details doen beide partijen geen mededelingen.

Beide Nederlandse persbureaus komen met de overname voor een deel in handen van V-Ventures, investeerder van Veronica, dat al deels eigenaar is van ANP.

Novum Nieuws werd ongeveer twaalf jaar geleden opgericht en werkt onder meer voor media als NRC Handelsblad en ook NU.nl. In 2007 nam het persbureau de Nederlandse activiteiten van het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) over.

Losse bedrijven

ANP-directeur Guido van Nispen laat aan Villamedia weten dat Novum zijn concurrent benaderd heeft "met het verzoek tot overname". Hij voegt toe: "Het is duidelijk dat daar wat moet gebeuren. Wij vinden de continuïteit van de onafhankelijke nieuwsvoorziening door Novum belangrijk. Dat hebben we met deze stap willen bereiken."

De samenwerking tussen beide persbureaus moet komende maanden verder worden uitgewerkt, volgens Van Nispen "Het blijven twee losse bedrijven met een eigen redactie, directie en verkoopapparaat. Inhoudelijk gaan we wel samenwerken."

Kamervragen

D66-Kamerlid Kees Verhoeven laat aan NU.nl weten Kamervragen te stellen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Media) over de overname. 

Hij wil weten of de overname "een marktverstorende werking in zich heeft, in de vorm van monopoliewerking als gevolg van de geringe hoeveelheid onafhankelijke persbureaus" en vraagt daarom om een onderzoek door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ACM laat weten alleen zaken te onderzoeken als de bedrijven in Nederland jaarlijks 30 miljoen euro omzet halen.