Nederland heeft woensdagavond geen Gouden Roos gewonnen, een belangrijke Europese prijs voor amusement op radio en televisie. 

De benefietactie Serious Request van 3FM en het realityprogramma Welkom bij de Kamara's van Eyeworks waren genomineerd. De prijzen in Berlijn gingen echter naar andere kandidaten.

Dat meldt de European Broadcasting Union (EBU).

3FM was met Serious Request genomineerd in de categorie radio-entertainment. Bij de benefietactie laten drie dj's zich een week lang opsluiten in het Glazen Huis. Ze maken radio en zamelen zo geld in voor een goed doel.

De tiende editie van de 3FM-actie bracht vorig jaar vanuit Leeuwarden ruim 12,3 miljoen euro op. Die prijs ging echter naar een radioshow van de Finse publieke omroep YLE.

Kamara's

Welkom bij de Kamara's was een zaterdagavondprogramma dat SBS6 afgelopen najaar uitzond. Kijkers zagen hoe bekende Nederlanders enkele weken woonden met een inheemse stam in Noord-Namibië, zonder dat ze wisten dat ze deels in de maling werden genomen door Nederlandse acteurs.

De rituelen die de BN'ers ondergingen bleken allemaal verzonnen. Het programma maakte kans in de categorie reality-entertainment. Daar won het programma Gogglebox van de Britse zender Channel 4. Een Nederlandse versie daarvan, Thuis voor de Buis, is sinds kort te zien bij RTL4.

Endemol viel wel in de prijzen. De Britse tak van de productiemaatschappij had voor de BBC een quiz gemaakt, Pointless. Die werd uitgeroepen tot beste spelshow.

Bijna vierhonderd radio- en televisieprogramma's van over de hele wereld waren ingezonden voor de prijs Rose d'Or. Dat was een record. Er zijn in totaal zes televisie-categorieën en drie radio-categorieën.