NPO 1 zendt in oktober een portret uit over Adèle Bloemendaal. In het portret, geregisseerd door Maarten Mourik, voert de zangeres, actrice en cabaretière aan haar keukentafel gesprekken met hem. 

"Eens wil ik er vanaf zijn is een liefdevol portret van een artiest die haar leven lang heeft gelaveerd tussen haar publieke leven en haar privéleven", meldt de AVROTROS vrijdag.

Mourik regisseerde in 2013 al een voorstelling over het leven van de toen 80-jarige Bloemendaal met cabaretiers Sanne Wallis de Vries en Paul Groot. Hij raakte gefascineerd door haar en besloot contact met haar op te nemen om meer over de artieste te weten te komen.

Bloemendaal stemde toe met een reeks interviews. "Ze vormen tezamen niet alleen een beeld van de rondborstige, levenslustige artieste die het ‘geen reet kan schelen’ wat men van haar denkt, maar ook van Adèle Hameetman, de complexe en kwetsbare vrouw achter dit alter ego", aldus het persbericht.

Zware beroerte

Een paar maanden na de laatste opnames werd ze opgenomen in een verzorgingstehuis. Niet veel later werd ze getroffen door een zware beroerte. Uiteindelijk had Mourik tien afspraken met Bloemendaal, slechts vier daarvan gingen door. Bloemendaal zegde vaak af en wilde een aantal maanden zelfs helemaal niet geïnterviewd worden. De laatste keer dat hij haar sprak, liet ze weten dat dit de laatste keer zou zijn, want zo zei ze: ''Eens wil ik er vanaf zijn'.'

Eens wil ik er vanaf zijn gaat op zondag 28 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het portret van 2Doc is op 13 oktober om 20.25 uur te zien op NPO 1.