De rechtbank in Utrecht heeft een verzoek van RTL Nieuws om de miljoenennota eerder openbaar te maken afgewezen, zo werd donderdagavond bekend.

Dat maakte adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws donderdag via Twitter bekend.

RTL Nieuws probeerde via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de Miljoenennota al eerder in handen te krijgen voordat die volgende week op Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd. Het ministerie van Financiën wees dit verzoek echter af.

RTL Nieuws vindt dat openbaarmaking van de Miljoenennota op zijn plaats is, omdat de afgelopen tijd al verscheidene maatregelen uitlekten. "Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden", zei Klein daar eerder over. "Er is maar één oplossing: maak alle stukken openbaar."

De rechtbank stelde "in deze specifieke zaak" niet op de "discussie in de politiek" vooruit te willen lopen. "Vooral nu de stukken binnen enkele dagen sowieso openbaar zijn." De rechters merkten verder op dat de openbaarmaking van de Miljoenennota is vastgelegd in de wet. "Dat leidt tot de derde dinsdag van september." 

Voorbereiden

Eerder vroeg ook al een aantal oppositiepartijen onder aanvoering van de SP om openbaarmaking van de stukken. Premier Mark Rutte wees dat verzoek af, met het argument dat de grondwet voorschrijft dat de begroting voor volgend jaar op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

De Tweede Kamerfracties krijgen de stukken overigens al aanstaande vrijdag, op een beveiligde usb-stick. Hierdoor kunnen zij zich beter voorbereiden op de algemene beschouwingen, die volgende week worden gehouden.

Overzicht gelekte plannen Prinsjesdag