Maar liefst drie mediaproducties van de VARA zijn dit jaar genomineerd voor een Prix Europa. Dat maakte BNN-VARA woensdag bekend.

De dramaserie De Prooi, de One Night Stand-film Roffa en de Giel App 2.0 maken op 24 oktober, als de prestigieuze televisieprijzen in Berlijn worden uitgereikt, kans op een beeldje voor Europa's beste tv-, radio- en onlineproducties.

De Prooi, geschreven door Frank Ketelaar en geregisseerd door Theu Boermans, dingt mee in de categorie TV Fictie. De driedelige serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeroen Smit, gaat over de opkomst en ondergang van fusiebank ABN AMRO en was in het najaar van 2013 bij de VARA op Nederland 2 te zien.

Acteur Pierre Bokma won voor zijn hoofdrol als ABN AMRO-topman Rijkman Groenink een Gouden Kalf voor beste acteur en een TV-Beeld voor beste hoofdrol.

Roffa

Televisiefilm Roffa, straattaal voor Rotterdam, maakt kans op de Prix Genève Europe voor het meeste innovatieve fictieve tv-script van een nieuwkomer.

De film, geschreven door Jelle Leeksma en geregisseerd door Bobby Boermans, maakt deel uit van de One Night Stand-filmreeks. Dit initiatief van de NTR, VARA en de VPRO biedt nieuwe scenaristen en regisseurs een kans. In de film speelt Loek Peters de hoofdrol als Ricardo Tuinfoord, jarenlang berucht als kopstuk van de harde kern van Feyenoord.

De Giel App 2.0 maakt kans op een Prix Europa in de categorie Online.

Met deze mobiele app van het VARA 3FM-radioprogramma GIEL, die in juni 2014 werd gelanceerd, is radio- interactief gemaakt. Luisteraars kunnen continu reageren op Giel en de input, zoals een suggestie voor een plaat, wordt verwerkt in de show.