De Chinese regering heeft zijn journalisten zaterdag opgedragen om de ''Marxistische nieuwswaarden'' te gaan hanteren en zich te houden aan de regelgeving van de regerende Communistische Partij.

President Xi Jinping hoopt daarmee de media in het gareel te houden. Het is tegelijkertijd een nieuw signaal van Xi's conservatieve politieke agenda.

De richtlijnen van de Chinese vakbond voor journalisten ACJA gelden voor zowel de traditionele media als de opkomende communicatiekanalen.

Met name via social media raakt de regering de controle over de media in eigen land beetje bij beetje kwijt. Dat is de regering van Xi een doorn in het oog, aangezien de staatsmedia voor een groot deel wordt gebruikt als politieke spreekbuis van de regering.

Cursus

Xi is een fervent aanhanger van de oude waarden van het maoïsme, dat is gebaseerd op het marxistisch-leninisme. Daarin wordt onder meer gesteld dat een land uiteen kan vallen, als de regering de greep op de maatschappij te snel of helemaal kwijtraakt. De opkomst van de social media heeft geleid tot minder controle, zij het in beperkte mate.

Begin dit jaar werden Chinese journalisten verplicht om 18-uur durende cursus te volgen over onderwerpen die te maken hadden met de marxistische nieuwswaarden het socialisme in Chinees perspectief. De journalisten moesten daarover een examen halen om hun perskaart te behouden.