De nieuwe ronde van bezuinigingen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bedraagt volgend jaar 50 miljoen euro. Dat gaat echter niet ten koste van de kwaliteit, belooft directeur Frans Klein.

"We kiezen niet voor de kaasschaaf", zegt hij tijdens de najaarspresentatie van de NPO. "Want dan zouden we moeten inboeten op kwaliteit."

Tegen NU.nl legt Klein uit dat hij er liever voor kiest om bepaalde programma's, zoals Vermist en Lingo, te laten verdwijnen. "Je kan van elk programma vragen om iets in te leveren met als gevolg dat ze niet meer kunnen excelleren."

Volgens Klein moesten er moeilijke keuzes gemaakt worden. "Er zal weer gesneden moeten worden in sport, human interest en amusement. Een verlies voor de kijker, want het aanbod is rijk."

De focus wordt gelegd op andere speerpunten zoals journalistiek, drama, kunst en cultuur. Daarbij is vernieuwing belangrijk, zegt Klein. "Dat is een bepalende factor. Het is nodig om de polsslag van de kijker aan te voelen en nieuwe trends in een vroeg stadium aan te voelen."

NPO 1

Tijdens de presentatie krijgt NPO 1 diverse benamingen: 'het gesprek van de dag', 'origineel' en 'het zet mensen centraal'. Centraal staat de nieuwe talkshow van Jeroen Pauw, die vanaf 1 september om 23.00 uur zonder vaste compagnon Paul Witteman verder gaat. 

Ook zijn er nieuwe programma's als Zeg eens B. Caroline Tensen volgt daarin mensen die niet goed zijn in schrijven. In Hij/Zij worden stellen met relatieproblemen geholpen door Tooske en Bastiaan Ragas. Daarnaast is er op NPO 1 plaats voor "hoogwaardig drama". Zo is Noord/Zuid een nieuwe serie over een rechercheur die haar achtergrond als psychiater gebruikt tijdens het oplossen van moorden.

Kunst en cultuur

NPO 2 moet het komende seizoen meer gericht zijn op kunst en cultuur. Maar er komen ook nieuwe journalistieke programma's zoals Baanbrekers, waarin werkzoekenden worden gevolgd. En in WNL Opinie Makers wordt teruggekeken op het nieuws van de week.

Daarnaast komt 2Doc met nieuwe documentaires, maar ook documentaire-reeksen zoals Dwars door Afrika. Ook komt er een nieuwe serie Speeches, over toespraken die de wereld hebben veranderd. 

Jongeren

NPO 3 moet in 2015 "het gezichtsbepalende platform voor jongeren" worden volgens de nieuwe netmanager Suzanne Kunzeler. "Het moet positief en optimistisch zijn, waarin het leven wordt gevierd en dat aansluit op het gevoel van jongeren."

Voorlopig gebeurt dat met bestaande programma's. Zo keert de Keuringsdienst van Waren terug, evenals het interviewprogramma College Tour, waarin studenten vragen mogen stellen aan de gasten.