Voor haar nieuwe programma Chantal blijft slapen brengt Chantal Janzen bij bekende Nederlanders de nacht door. "Ik ben gewoon nieuwsgierig. Wat doen ze nou heel de dag?"

"Ik ben een beetje op het idee gekomen door Filemon Wesselink, hij volgde mij een paar dagen voor zijn nieuwe programma", vertelt Janzen in een gesprek met NU.nl. 

"Ik wilde graag entertainment maken en met mensen praten. Wat Humberto Tan doet, dat wil ik niet, ik heb nog nooit iemand geïnterviewd. Ik heb alleen wat kandidaten gevraagd wat ze gingen zingen en of ze zenuwachtig waren."

"Kijk, wij praten nu met elkaar en dan zeg ik straks gedag en succes en dan gaan we allebei naar huis. Maar ik wil nu eens mee naar huis. Wat doen die BN'ers met zoveel geld nou heel de dag?"

En dan wordt het kijken wat er gebeurt?

"Nou het is waarnemen. Ik wil een vlieg op de muur zijn. Ik registreer, neem waar en spreek uit wat ik zie. Het is ook zo dat bekende mensen zomaar bij iedereen ongevraagd binnen denken te kunnen komen. Ik wil nu eens iets van die bekende mensen thuis zien. Het is 'payback time', eigenlijk."

"Maar het is niet zo dat de deur opengaat en alles gefilmd wordt. Natuurlijk ga ik 's nachts wel even de kastjes opentrekken, maar dat moet ik niet van tevoren zeggen."

Waar ligt het aan dat bekende mensen niet graag thuis gefilmd worden?

"Omdat ze alles al heel erg etaleren. Ik geef mezelf constant bloot. Intussen sta ik in de bladen en word ik gefotografeerd. Op een gegeven moment wil ik dus ook iets voor mezelf houden. In mijn eigen habitat ben ik toch het meest mezelf."

Het programma doet me een beetje denken aan 24 uur met....

"Ja alleen zoals Wilfried (de Jong red.) en nu Theo (Maassen red.) het doen, zover ben ik nog helemaal niet. Bovendien blijven zij in een kamer en ik ga ook op pad, dat is de hoofdmoot. Het toetje is dat ik blijf slapen."

Bij wie ga je allemaal slapen?

"Ik ga als eerste bij Peter-Jan Rens slapen. Daarna ook bij Humberto Tan: 'Is hij in het echt nou echt zo aardig?' Al verwacht ik niet dat ik er in mijn programma achter kom dat hij niet aardig is. Ik wil ook niet het wiel opnieuw uitvinden. Ook slaap ik bij mijn Divorce-collega Dirk Zeelenberg."

Hoe heb je jouw onderwerpen benaderd?

"Ik stuurde een SMS als het een man was, als het een vrouw is werkt het niet. Ik stuurde 'Mag ik bij je slapen puntje, puntje, puntje?', maar daar reageerde niemand op, want bekende Nederlanders reageren niet op dat soort berichtjes. Behalve Humberto Tan, die had mijn nummer in zijn telefoon staan, maar dat wist ik niet, dus ik dacht al 'ha viespeuk'."

Vervolgens kiezen zij wat er gebeurt?

"Ja, ik kan me voorstellen dat ze iets leuks bedenken om te gaan doen, maar des te leuker vind ik het als ze vrij zijn en niets te doen hebben. Tijl Beckand verheugt zich er nu al op om mij in het konijnenhok te duwen. Iedereen mag het zelf weten, dus als iemand zijn hele huis niet in beeld wil, slaap ik in een tentje in de tuin."

En als iemand vraagt: stap maar in bed, dan stap jij in bed?

"Dat ligt er aan bij wie."

Ben je voyeuristisch?

"Nee dat vind ik niet. Ik ben behoorlijk gesloten, dus als het niet hoeft zal je mij niet horen. Je hebt ook mensen waarvan je meteen weet dat ze er zijn als ze binnenkomen. Als ik op een verjaardag kom, weten mensen niet eens dat ik er ben. Het is niet zo dat Geer en Goor mee gaan. Jij gaat op pad en ik ga mee."

Werkt dat goed?

"Ja want als ik zou pingpongen dan ik geef ik hen steeds iets om op te reageren, maar als ik niet zoveel geef en alleen met een camera binnenkom, dan zullen we eens kijken wat er overblijft van onze televisiepersoonlijkheden."

Wat hoop je eruit te halen?

"Ik wil graag weten hoe mensen veranderen als ze thuis zijn. Thuis zijn ze anders, dat kan toch niet anders? Hun camera gaat uit en de mijne gaat aan."

Chantal blijft slapen is vanaf eind oktober te zien bij RTL4.