De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) heeft de nominaties voor De Loep 2014, een prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied, bekendgemaakt.

De prijs kent meerdere categorieën, waaronder tekstuele productie en audiovisuele productie. In alle categorieën mocht de jury maximaal drie producties nomineren.

De nominaties voor De Loep tekstuele producties zijn:

Dossier HSBC, drie artikelen van Lars Bové van De Tijd. Relevant en onthullend onderzoek naar belastingontduiking via een van 's werelds grootste banken dat van de onderzoeker specialistische kennis vroeg, maar ook de kunde een context te schetsen.

De NSA-files, een serie artikelen van Floor Boon, Steven Derix en Huib Modderkolk voor NRC Handelsblad. Op basis van de dossiers van klokkenluider Edward Snowden doorgrondde NRC Handelsblad de Nederlandse aspecten van dit wereldomspannende spionagenetwerk, mét een wereldscoop er bovenop. Spitwerk dat beheersing van vele en diverse journalistieke vaardigheden vereiste.

Dossier Naziroofkunst, Geert Sels van De Standaard ontsloot in een serie artikelen het vrijwel onbekende verleden van de Belgische kunsthandel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek moest vrijwel vanaf nul beginnen en leidde tot veel ophef. Klassiek speurwerk van niveau.

De nominaties voor De Loep audiovisuele producties zijn:

VION in Boxtel fraudeerde wel met vlees, 250.000 consumenten bedonderd, gemaakt voor Omroep Brabant door Albert Bos, Emile Vaessen en Marjo L'Homme. Belangrijk (crossmediaal) onderzoek van de regionale omroep naar bewuste manipulatie met houdbaarheidsdata. Jonge journalisten pakten in beperkte onderzoekstijd gericht door waar een officiële commissie genoegen nam met een half verhaal.

Dossier Bulgarenfraude, nieuwsitems voor RTL Nieuws gemaakt door Siebe Sietsma, en achtergronditems van Aart Zeeman voor KRO Brandpunt. Producties die elkaar versterkten en onthutsend inzicht gaven in de fraude, een onwetende staatssecretaris en een schromelijk tekortschietende belastingdienst. De beelden en de ongeremde erkenning door een aantal daders zorgen voor veel toegevoegde waarde.

Wildwest op zee, gemaakt door Simone Tangelder en Jos van Dongen, uitgezonden door VARA's Zembla. Zeer relevant onderzoek naar overbevissing en de manipulatie van Europese regelgeving door ook Nederlandse betrokkenen. Tijd noch moeite werd gespaard en het onderzoek werd mooi in beeld gebracht.

De nominaties voor de aanmoedigingsprijs (journalisten t/m 30 jaar) zijn:

Viktor onbewust meegesleurd in lobbycampagne van farmabedrijf, door Maxie Eckert en Koen Baumers voor De Standaard en Het Nieuwsblad.  Waar veel journalisten meewandelden met de PR-machine van een farmaceutisch bedrijf stelden deze jonge journalisten de juiste vragen. Onder grote tijdsdruk kwam zo een onthullend beeld naar boven van een geconstrueerde mediahype.

Nederland leverde Syrië grondstof voor gifgas, door Leonie van Nierop voor NRC Handelsblad. Uitgaand van Wikileaks documenten speurde de journaliste verder naar de herkomst van grondstoffen voor Syrisch gifgas. De bewijsvoering kwam net niet helemaal rond, maar met sterke research laat Van Nierop zien wat doorzoeken kan opleveren.

De herontdekking van de polder, een artikel voor De Groene Amsterdammer van Belia Heilbron, Jelmer Mommers, Thomas Muntz en Huib de Zeeuw. Uiterst gedetailleerd inzicht in hoe de poldercultuur werkt door talloze gesprekken verkregen. En nog eens spannend en leesbaar geschreven ook.

De Loep voor digitale producties wordt ook dit jaar door de jury niet toegekend.

De jury tekent aan dat de inzendingen in deze jonge categorie alweer een stap vooruit waren ten opzichte van de inzendingen van 2013, maar dat er nog wel wat achterstand in te lopen valt om op het niveau van de producties in de andere Loep-categorieën te komen.