Toen Nance Coolen in 2012 moest vertrekken bij SBS, was het eerste dat ze dacht: "Nu maar hopen dat RTL belt. Nu ben ik in dienst bij die zender en is mijn droom uitgekomen", zegt ze in gesprek met NU.nl.

Tijdens de najaarspresentatie van RTL afgelopen woensdag, werd bekend dat de zender Coolen heeft ingelijfd. De presentatrice bleek echter al langer in beeld.

"Pas drie maanden geleden zijn de handtekeningen gezet. Maar de onderhandelingen zijn veel eerder begonnen", zegt de 40-jarige Coolen.

"Dat was gek genoeg net nadat ik weg was bij SBS. Ik was als gast betrokken bij een proefaflevering van RTL Late Night. Wellicht dacht men toen al dat ik geschikt zou zijn voor RTL."

Het kwam er niet van om meteen met Coolen om tafel te gaan zitten. "Ik ben heel lang uit de running geweest vanwege mijn hernia. Pas veel later werd ik benaderd voor een programma, maar dat wilde ik niet doen.

Toen werd me gevraagd wat me dan wel leuk zou lijken. Dan zou ik benaderd gaan worden als RTL iets geschikts voor me zou hebben. En dat is nu het geval met Familie Gezocht."

Dat RTL vroeg in beeld kwam, betekende voor Coolen niet dat ze meteen werkgarantie zou krijgen. "Niets was toen concreet. Er waren in de beginperiode geen afspraken gemaakt om twee jaar later zeker iets te gaan doen. De afgelopen jaren heb ik best een onzekere tijd gehad."

Concurrent

Na jaren van trouwe dienst bij SBS gaat de presentatrice aan de slag bij de grootste concurrent van haar oude werkgever. "Het moet nog blijken of ik het nu beter krijg. Ik hoop gewoon dat het in ieder geval net zo leuk wordt als bij SBS, want daar heb ik absoluut een prima tijd heb gehad."

Destijds moest Coolen noodgedwongen weg omdat SBS een vernieuwingsslag wilde maken. "Nou ja, ik weet niet of dat noodgedwongen was", blikt ze terug. "Ik moest gewoon weg. Ik wil ze graag nog eens de vraag stellen waarom dat ook alweer was."

DNA

Het eerste programma dat ze gaat maken is dus Familie Gezocht, dat voorheen door de NCRV werd uitgezonden onder de naam DNA Onbekend. In het programma dat toen door Caroline Tensen werd gepresenteerd, krijgen mensen te horen of ze daadwerkelijk familie van elkaar zijn.

"Als een zender besluit niks meer met een programma te doen, dan ben je als producent vrij om het programma bij andere zenders aan te bieden", legt Coolen uit. "En RTL wilde het wel hebben."

"De opzet zal anders zijn. Voorheen was het vooral een programma dat gemaakt werd in de studio, maar wij gaan met de mensen op pad. Ik presenteer het, maar ik ga ook de deelnemers begeleiden en bied desnoods een schouder om op te huilen."

Familie Gezocht is dit najaar te zien op RTL4

Najaarspresentatie RTL

Nance Coolen tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. Voor RTL4 presenteert Coolen in het nieuwe seizoen het programma Familie gezocht waarin ze samen met een aantal deelnemers op zoek gaat naar hun echte familie. © ANP
Carlo Boszhard en Irene Moors tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. © ANP
Castleden van de dramaserie Bluf, (VLNR) Geza Weisz, Fatima Moreira de Melo, Achmed Akkabi, Yolanthe Sneijder-Cabau en Javier Guzman. © ANP
Wendy van Dijk en Erland Galjaart tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. © ANP
Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. Zij spelen beiden een rol in de serie Nieuwe buren. © ANP
Thijs Romer en Katja Schuurman tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. Zij spelen beiden een rol in de serie Nieuwe buren. © ANP
Natasja Froger neemt in het nieuwe seizoen twee nieuwe programma's voor haar rekening. Ze presenteert de driedelige serie Doof, over dove mensen die dankzij een medische ingreep weer geluiden kunnen horen, en Met open armen, over Nederlanders die een kindje adopteren in het buitenland. © ANP
Presentatrice Nicolette Kluijver. © ANP
Samantha van der Plas-de Jong en Michael van der Plas tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. © ANP
Yolanthe Sneijder-Cabau tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. Zij presenteert Expeditie Poolcirkel voor RTL5 en volgt daarmee volgt Lieke van Lexmond op. © ANP
Bobbi Eden (Priscilla Hendrikse) en haar echtgenoot Mark Waker tijdens de RTL seizoenspresentatie 2014/2015. De pornoster krijgt haar eigen realityserie. RTL5 brengt haar leven in beeld onder de titel Bobbi Eden: Dubbel D in Los Angeles. © ANP