Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Opstelten vindt foto Geenstijl 'walgelijk'

De fotomontage van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen die Geenstijl donderdag publiceerde, is 'walgelijk'. 
Door Novum

Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd. Hij steunt het besluit van het Openbaar Ministerie om een onderzoek in te stellen.

"Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart. Dat vind ik een logische stap", zei Opstelten. "Het OM heeft daar zelfstandig toe besloten, ik heb daar geen contacten over gehad en dat steun ik. Zelf vind ik het een walgelijke prent." 

Het weblog publiceerde een foto van het lichaam van de journalist James Foley ten tijde van zijn executie. Op zijn lichaam was echter het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te zien.

Opstelten heeft geen contact gehad met het OM over de kwestie, maar vindt het instellen van een onderzoek een 'logische stap'. 

'Verkeerd signaal'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het onderzoek van justitie te ver gaan. "Over de gepastheid van de fotocompilatie valt te twisten, maar een onderzoek naar strafrechtelijke vervolging is een volstrekt verkeerd signaal", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning in een verklaring. 

Volgens Bruning wordt er geen bevolkingsgroep of kwetsbare burger afgebeeld, maar 'een politicus die tegen een stootje moet kunnen'. "Het strafrecht inzetten tegen satirisch bedoelde publicaties past niet in een democratisch land als Nederland", vindt hij.

Bekijk de uitspraken van minister Opstelten:


Lees meer over:

geenstijljozias van aartsenis

Aanbevolen artikelen