De gemeente Den Haag moet meer doen om de veiligheid van journalisten te waarborgen in de Schilderswijk.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in een reactie op de rellen van zondag waarbij twee verslaggevers werden aangevallen.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning spreekt in een verklaring van een 'alarmerend beeld'. Volgens hem lijkt het alsof de ME geen heldere instructies heeft gekregen of dat er onvoldoende politie aanwezig was om de veiligheid van de media te garanderen.

"Dat mag niet zo voortduren", vindt Bruning. "Op die manier ontstaan er no-go area's voor de pers, zeker als deze herkenbaar zijn met camera's."

Bruning heeft contact opgenomen met burgemeester Jozias van Aartsen en de politie om ervoor te zorgen dat agenten in het vervolg beter handelen.

Hard optreden

"Het is helder dat journalisten, die als zodanig herkenbaar de Schilderswijk ingaan, zich bewust moeten zijn van de risico's, maar we kunnen ons er niet bij neerleggen dat het gevolg zou zijn dat verslag doen vanuit de wijk onmogelijk wordt. Het moet zonneklaar zijn dat er hard wordt opgetreden als journalisten belaagd worden", aldus Bruning.

Bij rellen rondom een demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS werden journalisten van Zoomin.TV en De Telegraaf aangevallen. Ook raakte een agent gewond. De politie arresteerde in totaal zes mensen.

Bekijk beelden: