De Britse omroep BBC heeft een onderzoek gestart omtrent de controversiële opmerkingen van Top Gear-presentator Jeremy Clarkson en om opheldering te krijgen over het werkklimaat van het programma. 

BBC-televisiebaas Danny Cohen heeft een uitvoerig onderzoek over de gang van zaken van het autoprogramma Top Gear en de uitlatingen van een van de presentatoren, Jeremy Clarkson, geëist.

Reden voor het onderzoek is het vermeende, racistische gedrag van Clarkson, dat al enkele maanden wordt besproken in internationale media.

Zo maakte Clarkson in een aflevering een neerbuigende opmerking over een Aziatische man. De Britse mediawaakhond Ofcom stelde vervolgens dat de BBC de grap van Clarkson bewust zou hebben uitgezonden.

Het lijkt de druppel te zijn voor de omroep, die Clarkson reeds in mei dwong excuses te maken voor het gebruik van het woord 'nigger'. Clarkson weerde zich aanvankelijk tegen de aantijgingen, een video-opname van het moment duwde de presenator echter de hoek in.

Werkklimaat

De zendertop wil ook details weten over het werkklimaat van het programma en een antwoord krijgen op de vraag of mensen bang zijn om melding te maken, als ze een beledigende uitspraak van de presentatoren zouden waarnemen.

Volgens The Guardian zou Cohen de controversiële presentator al eerder hebben willen ontslaan. Dit streven zou echter zijn verhinderd. Het uitvoerige onderzoek naar Clarkson lijkt een consensus binnen de BBC-top te zijn. Over de uitkomsten van het rapport wil de BBC vooralsnog niets kwijt. 

Clarkson zelf geeft op Twitter aan dat The Guardian hem mag bellen, "als ze willen weten wat er echt gaande is". Hij roept journalisten van andere media in een ander bericht op om geen aandacht te schenken aan The Guardian. Het medium is volgens Clarkson "niet echt geïnteresseerd in wat er daadwerkelijk aan de hand is".