Barry Atsma denkt dat de wereld nog veel kan leren van mensen met het syndroom van Down. "Het zijn een soort contactelfjes."

Dat vertelt de acteur in een interview met NU.nl.

"Mensen met het syndroom van Down beleven alles intenser: ze zijn heel erg verliefd, heel boos, heel verdrietig, en daardoor spreken ze zich meer uit. Ik denk dat veel mensen daar nog iets van kunnen leren."

Met de introductie van de NIPT-test, waarmee mensen een ongeboren kind kunnen testen op het syndroom van Down, zullen er steeds minder verstandelijk gehandicapte kinderen worden geboren, zo weet Atsma. "In Denemarken is de test al algemeen verkrijgbaar en daardoor zijn daar al veel minder Downers."

Voor het BNN-programma Down voor Dummies volgde Atsma het leven van drie jonge meiden die het syndroom van Down hebben. De acteur wil een kijkje geven in het leven van iemand met het syndroom van Down en zo aandacht schenken aan iets dat over enkele tientallen jaren wellicht nauwelijks nog bestaat.

Broer

Dat Atsma zijn presentatiedebuut maakt met dit programma is geen toeval: zijn broer is zelf ook een 'Downer'. "Ik heb ontzettend veel te danken aan mijn broer. Hij heeft mij gevoelig gemaakt voor dingen, door hem sta ik heel erg open voor mensen, heb ik geleerd mensen niet zomaar te beoordelen."

"Ik gun de maatschappij wat mijn broer mij geeft in mijn leven, ik gun mensen die openheid", aldus Atsma.

Volgens de acteur levert dat een dubbel gevoel op: aan de ene kant wil hij zelf de NIPT-test doen als hij ooit nog een kind wil, maar voelt hij zich ook rot tegenover zijn broer. "Het is alsof ik zeg: ik vind jou te gek, maar ik wil niet nog zo iemand als jij in mijn leven. Terwijl mijn broer heel belangrijk voor mij is en onmisbaar. Maar toch wil ik niet de zorg over nog iemand met het syndroom van Down."

Atsma denkt dat Down voor Dummies een mooie 'ode' brengt aan mensen met het syndroom van Down. "Je ziet wat er gaat verdwijnen, maar krijgt tegelijkertijd ook een heel mooi beeld van waar zij mee worstelen en waar hun familie tegenaan loopt. En ik denk dat mensen zichzelf zullen herkennen in onze 'Downers': zij zeggen wat jij altijd denkt."