De namen Nederland 1, 2 en 3 verdwijnen definitief. Vanaf 19 augustus gaan de televisie-zenders door het leven als NPO 1, 2 en 3.

Dat laat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maandag weten.

Ook de radiozenders veranderen op die datum van naam: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en NPO Radio 6.

En ook de kinderzenders Zapp en Zappelin krijgen de toevoeging NPO: NPO Zapp en NPO Zappelin.

De naamsverandering werd vorig jaar aangekondigd. De NPO wil één sterke naam voor op televisie, radio en internet. Daarvoor is de website NPO.nl in het leven geroepen.

Eerder dit jaar zijn de themazenders al van naam veranderd, zoals NPO Politiek en NPO Nieuws. En het terugkijkkanaal Uitzendinggemist.nl is sinds 1 juli te vinden op NPO.nl.

Vervolgstap

De naamsverandering van de televisie- en radiozenders is volgens Shula Rijxman, bestuurder van de NPO, een logische vervolgstap. "We geven de Nederlandse Publieke Omroep hiermee een duidelijk en herkenbaar gezicht dat je overal terug ziet. De waardering voor de publieke omroep is hoog en het bereik is groot."

Volgens Rijxman is de naamsverandering nodig, omdat het risico bestaat dat het aanbod op de publieke netten te versnipperd raakt. "Er worden elk jaar opnieuw honderden mooie programma's door de omroepen gemaakt. En in al dat mediageweld willen we goed te vinden zijn."