De petities die worden opgesteld om Jack van Gelder het televisieverslag van een eventuele finalewedstrijd van het Nederlands elftal te laten doen, zijn onzinnig. Dat zeggen Jack van Gelder en Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS, tegen NU.nl.

Via onder andere een Facebookpagina gaven mensen afgelopen week uiting aan hun wens Jack van Gelder het commentaar bij de finale van het WK voetbal in Brazilië te laten verzorgen, mocht Nederland de finale halen.

Van Gelder doet dit WK opnieuw dienst als radiocommentator, samen met zijn collega Ronald van der Geer. Maar volgens velen zou hij het verslag van zijn tv-collega Frank Snoeks in de finale over moeten nemen.

Zijn emotionele uitbarstingen, na doelpunten van het Nederlands elftal blijken zeer populair onder een deel van voetbal kijkend Nederland.

"Een achterlijke, onzinnige discussie. Ik snap de vraag en de opmerkingen niet, hij is gewoon radiocommentator en dat commentaar is live te horen tijdens het WK", zegt Vermeulen. De 54-jarige Alkmaarder is sinds 2003 chef voetbal bij de NOS.

Beluister commentaar van Van Gelder bij Spanje-Nederland:

Opportunistisch

"Het zou merkwaardig zijn als de NOS zijn tv-commentatoren moet vervangen door Jack van Gelder. Dat zou de indruk wekken dat de televisiecommentatoren hun werk niet goed doen en dat is niet waar", vervolgt Vermeulen, die zelf ook voetbalwedstrijden op televisie voor de NOS verslaat.

Hij vindt de roep om Van Gelder bovendien opportunistisch.

"Als een Nederlands elftal goed presteert op een voetbaltoernooi, worden radiocommentatoren ontzettend populair. Twee jaar geleden, toen Nederland drie wedstrijden verloor op het EK, had niemand het over Jack of Bas Ticheler. Nu is er succes en is het opeens een issue. Absolute onzin."

Drukke gedoe

Ook de man in kwestie, Jack van Gelder, is niet onder de indruk van de discussie. "Het schijnt bij de mensen te leven, maar bij ons niet.  Ik zit er niet op te wachten. Het is leuk als er om iets gevraagd wordt, maar dat betekent niet dat je het beleid om moet gooien", aldus Van Gelder, die sinds 1976 voor de NOS werkt.

"De beleving op de radio is volstrekt anders, dat valt niet met elkaar te vergelijken. Er zullen veel meer mensen  zijn die zeggen: 'Ik moet er niet aan denken dat ik dat emotionele en drukke gedoe ga krijgen op televisie.'" 

Van Gelders populariteit als verslaggever bereikte een hoogtepunt toen Dennis Bergkamp tijdens het WK in 1998 in de laatste minuut het winnende doelpunt tegen Argentinië scoorde.

"Ik weet ook wel dat het fragment van Bergkamp door een paar miljoen mensen is beluisterd. Dat is best leuk, maar daar sta je op dat moment echt niet bij stil. Werkelijk geen milliseconde. Ik denk aan de wedstrijd waar ik naar zit te kijken."

Bekijk het fragment over Bergkamp:

Plicht

Mocht Nederland woensdagavond van Argentinië winnen en de NOS besluiten dat Van Gelder zondag de finale op televisie verslaat, dan zal de Amsterdammer zijn plicht wel vervullen.

"Als het een opdracht is van de leiding, dan kan ik het niet weigeren. Maar nogmaals, ik zit er niet op te wachten. Echt niet. Ik heb het fijn met Ronald van der Geer en wil niet in het vaarwater van Frank Snoeks en Jeroen Grueter zitten. Zij zitten waar ze zitten en ik zit waar ik zit."

Lees het volledige interview met Jack van Gelder en Arno Vermeulen