Tv-maker Menno Buch is dinsdag op 62-jarige leeftijd overleden.

Buch was al geruime tijd ziek. In 2010 en 2012 werd kanker geconstateerd. Hiervoor werd de programmamaker en presentator meerdere malen behandeld. 

''Gedwongen door zijn duivelse ziekte'' heeft hij ''afscheid genomen van het leven'', liet zijn vrouw weten in een verklaring. RTL, dat zijn laatste programma Buch in de Bajes uitzond, meldt het overlijden ook.

Buch werd bekend om zijn omstreden programma's, zoals Sex Voor De Buch en Sex Na De Buch.

''Menno was een avonturier en optimist; hij was altijd op ontdekkingsreis. Hij liet werelden zien, waar iedereen van weet dat ze bestaan, maar waar niemand het fijne van wist. Hij was brutaal, sterk, stoer en oer'', schreef zijn vrouw. Buch kwam ook in het nieuws door vermeende belastingfraude als eigenaar van een telefoonseksbedrijf.

Tongkanker

De programmamaker leed twee keer eerder aan kanker. Eind 2010 werd tongkanker geconstateerd. Hij genas, maar ruim een jaar later was de ziekte terug met uitzaaiingen in nek en hoofd. Opnieuw werd de tumor verwijderd. ''Het is heel vreemd, maar na mijn ziekte heb ik gewoon weer de power. Ook de artsen staan van mij te kijken. Ik ben een medisch wonder'', zei Buch toen. De kanker keerde echter weer terug.

Buch werd eind februari van dit jaar overvallen in zijn huis. Drie of vier gemaskerde mannen namen onder meer een verzameling horloges mee. Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de overval.

Boudewijn Büch

Menno Buch was de broer van schrijver, verzamelaar en tv-maker Boudewijn Büch. Die stierf in november 2002 aan een hartstilstand. Volgens de verklaring van zijn weduwe heeft Menno Buch zijn lichaam geschonken aan de wetenschap en wordt hij daarom niet begraven of gecremeerd.

Reacties

RTL-programmadirecteur Erland Galjaard is diep bedroefd wegens het heengaan van Buch. "Hij was een lief mens en een bevlogen programmamaker", aldus Galjaard. "Een groot vakman. Hij kwam altijd met nieuwe ideeën en heeft veel betekend voor RTL en voor mij persoonlijk."

Galjaard wist al dat Buch weer ernstig ziek was. "Dat is hij me drie maanden geleden komen vertellen. Vanaf dat moment is het contact met hem en zijn vrouw, die producente is, alleen maar geïntensiveerd. We hebben veel gesproken over dingen die ons bezighielden en we hebben elkaar gesteund, dat is eigenlijk veel belangrijker dan welk programma ook."

Ook reageerden veel BN'ers op Twitter op het overlijden van de programmamaker. ''R.I.P. Menno Buch. Ik heb hem geholpen bij het uitwerken en invullen van Sex Voor De Buch. Enerverende tijd was dat, baanbrekend'', twittert pornoactrice Kim Holland.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden denkt terug aan de tijd dat Buch in de jaren tachtig als een van de eersten in Nederland een sekslijn ging exploiteren. ''Verdrietig nieuws: Menno Buch overleden. Ik kende hem vooral als 06-boer, met wie je erg kon lachen.''