Voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Voetbal International, Johan Derksen, heeft gereageerd op de kritiek van René van der Gijp op het huidige format van het gelijknamige televisieprogramma.

In een interview met Trouw uitte Van der Gijp onder andere kritiek op Derksen.

"Johan Derksen rijdt tien seconden na de uitzending - als ik met het publiek op de foto ga - alweer over de Utrechtse Baan, op weg naar huis", aldus Van der Gijp in gesprek met de krant.

"Tja, hij slaapt iedere dag tot twaalf uur uit, in zijn suite, want een kamer in een vijfsterrenhotel vindt hij een bezemkast, terwijl bij mij de wekker de volgende morgen om half zeven afloopt, omdat ik weer aan het werk moet", reageert Derksen in zijn column die dinsdag in het tijdschrift verschijnt.

Website GeenStijl wist al eerder beslag te leggen op de column en publiceerde hem maandag. De redactie van VI bevestigt de authenticiteit van de column aan NU.nl.

"Ik kan niet boos worden op René, maar hij beseft niet, dat juist hij het probleem binnen het programma is. Sinds zijn terugkeer heb ik sterk de indruk dat hij voor de uitzending antidepressiva slikt. Dan wordt hij hyper en schreeuwt en giert hij er anderhalf uur lustig op los, om zich vervolgens weer op te sluiten in Dordrecht", vervolgt Derksen.

'Neplach'

Van der Gijp zei in het desbetreffende interview ook dat hij na het WK in Brazilië met de RTL-directie te willen praten over hoe het programma anders kan worden ingericht. Volgens Derksen profileert de oud-voetballer zich echter als een orakel.

"René duldt geen discussie of tegenspraak, van enige chemie is geen sprake meer. De lach was vroeger zijn wapen, dat beheerste hij als de beste. Met zijn ellenlange tirades en zijn neplach is hij ondertussen een karikatuur van zichzelf."

VI Oranje

Van der Gijp lijkt in eerste instantie niet veel te geven om de column van Derksen. In VI Oranje zegt de analist in een eerste reactie dat het 'hem geen hol interesseert'. De twee verschenen maandag nog 'gewoon' samen bij VI Oranje aan tafel om te discussiëren over voetbal. "Wat moet ik zeggen, ouwe pik?", begint Van der Gijp tegen presentator Wilfred Genee. "Ik lees het morgen wel in die VI en dan neem ik het maar ter kennisgeving aan. Het is krankzinnig."

Derksen zegt in de uitzending dat de 'rel' geen spel is. "Het is echt. Er zijn heel veel irritaties en er wordt wel eens wat gezegd. Iedereen heeft zijn eigen standpunten. We komen er niet uit." Van der Gijp lijkt zich net als Derksen niet al te druk te maken. "Ach, waarom zouden we met elkaar om de tafel gaan zitten. Ik zit liever aan tafel met iemand die ik aardig vind."

Ook zendermanager Marco Louwerens van RTL7 maakt zich vooralsnog niet te veel zorgen over de ruzie. "Irritatie, na wekenlang iedere dag bij elkaar", zegt hij maandag tegen ThePostOnline. "We zijn nu al in gesprek over komend seizoen en die brainstormsessies verlopen goed."