René van der Gijp twijfelt door de instelling van Johan Derksen aan het huidige format van het televisieprogramma Voetbal International.

Dat zegt de analyticus van Voetbal International zaterdag tegen Trouw.

"Johan Derksen rijdt tien seconden na de uitzending – als ik met het publiek op de foto ga – alweer over de Utrechtse Baan, op weg naar huis", aldus Van der Gijp.

De voormalig international zegt dat "best pijnlijk" te vinden.

"Het contact met het publiek is een wezenlijk onderdeel van ons succes. Ik heb soms het idee dat geld verdienen voor Johan belangrijker is dan plezier beleven aan het maken van zo'n programma."

"De lol gaat er zo wel vanaf", aldus Van der Gijp, die zelf overigens te spreken is over zijn betrokkenheid bij VI Oranje, de WK-editie van Voetbal International. "Voor mij is dit vooral goed vol te houden doordat ik af en toe met (Wilfred - red.) Genee zo dronken als een aap kan worden."

RTL-directie

Van der Gijp zegt na het WK in Brazilië met de RTL-directie om de tafel te willen om te praten over hoe het programma anders kan worden ingericht.

"Leg ik een bom onder het programma? Ja, misschien, maar iemand moet het toch doen? Bovendien: nu kijken er nog een miljoen mensen naar ons programma; het zou toch veel erger zijn als we ons pas gaan afvragen wat er aan de hand is als er straks nog maar 100.000 kijkers zijn?"

Kritiek

Op het RTL-programma, dat al sinds 2008 op televisie te zien is, is regelmatig kritiek te horen, omdat de toon te negatief zou zijn.

Zo had bondscoach Louis van Gaal vorig jaar geen goed woord over voor de manier waarop hij in Voetbal International werd neergezet. Met name Johan Derksen haalde destijds hard uit naar Van Gaal, die hij onder meer 'een idioot', 'een walgelijke man' en 'gevaarlijk mens' noemde.