De Australische oud-BBC-presentator Rolf Harris is vrijdag voor misbruik van vier meisjes en een vrouw tot een gevangenisstraf van vijf jaar en negen maanden veroordeeld. 

Dat heeft de BBC gemeld. Een jury had Harris eerder al schuldig bevonden aan alle twaalf punten in de aanklacht tegen hem.

De slachtoffers die Harris aanrandde, varieerden in leeftijd van 7 tot 19 jaar. Hij beging zijn vergrijpen tussen 1968 en 1986.

De aanklagers beschreven hem als een man met een ''duistere kant'' en een Jekyll en Hyde-karakter. Hij maakte misbruik van zijn faam om minderjarigen aan te randen.

Vaste verschijning

Harris (84) was veertig jaar een vaste verschijning op de Britse televisie. Hij was niet alleen presentator, maar ook singer-songwriter en schilder. Zo heeft hij ooit koningin Elizabeth geschilderd.

De presentator werd opgepakt tijdens operatie Yewtree, die de politie was begonnen nadat na diens dood was gebleken dat de BBC-presentator Jimmy Savile honderden meisjes had misbruikt.

Stuart Hall

Tijdens dezelfde operatie richtte de politie ook de pijlen op de voormalige BBC-sportverslaggever Stuart Hall. Hij werd vorig jaar zomer veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden voor misbruik van veertien meisjes tussen de 9 en 17 jaar. In oktober werd hij in de gevangenis opgepakt voor nog twee gevallen van seksueel misbruik.