Alle bestaande omroepen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) komen in aanmerking voor een erkenning van 2016 tot en met 2020. Ze mogen in die periode blijven uitzenden op het publieke bestel.

Dat adviseert het Commissariaat voor de Media dinsdag. Dit advies wordt voorgelegd aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), die uiteindelijk beslist over het verlenen van de erkenning.

Om op het publieke bestel te mogen uitzenden, moeten bestaande omroepen over een minimum aantal van 150.000 leden beschikken. Nieuwe zenders moeten over minimaal 50.000 leden beschikken.

Voor 1 april moest het volledige ledenbestand doorgegeven worden aan het Commissariaat. Er is vastgesteld dat alle omroepen voldoende leden hebben om tot en met 2020 te mogen uitzenden.

De zes omroepen die voor een volledige erkenning in aanmerking komen zijn AvroTros, KRO-NCRV, Vara-BNN, EO, Omroep Max en VPRO. Nieuwkomers Powned, WNL en Human kunnen een tijdelijke erkenning krijgen.

Stijging

Het totaal aantal leden kent een lichte stijging ten opzichte van 2009. In totaal zijn er 3,5 miljoen mensen lid van een omroep. Dat zijn er 35.000 meer dan vijf jaar geleden. 

Van de nieuwe fusieomroepen heeft KRO-NCRV met 798.930 de meeste leden. BNN-Vara heeft 747.927 leden en AvroTros heeft er 686.439. Omroep Max zag haar ledenaantal met honderdduizend stijgen en heeft er nu 345.685.

Andere criteria

Naast ledenaantal zijn er andere criteria waar een omroep aan moet voldoen om te mogen blijven uitzenden op de NPO. Zo moet de omroep financieel gezond zijn, hebben de leden invloed op het beleid en moeten ze bereid zijn samen te werken binnen het publieke bestel.