Tijdschrift Nieuwe Revu heeft onrechtmatig gehandeld toen het blad foto's van een sportende prinses Amalia publiceerde.

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam maandag bepaald in een zaak die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had aangespannen.

Het tijdschrift plaatste in april 2013 foto's van prinses Amalia in de privésfeer. De dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima was afgebeeld met een hockeystick op het veld.

Volgens de RVD is dat in strijd met de mediacode, die bedoeld is om de privacy van het Koninklijk Huis te waarborgen. De rechtbank stelt de RVD in het gelijk. Nieuwe Revu moet de foto's binnen 48 uur verwijderen van de website en een boete van 1.000 euro betalen. 

Mediacode

De Oranjes stelden de mediacode in 2005 in om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen. In ruil voor fotosessies worden de media geacht de koninklijke familie tijdens privémomenten, zoals vakanties, met rust te laten. De foto van Amalia is niet tijdens zo'n fotosessie genomen.

In het artikel liet Nieuwe Revu zich kritisch uit over de manier waarop de RVD en het Koninklijk Huis de media onder druk zetten. Het blad vindt de code onnodig beperkend.

De rechter ging niet mee in de argumenten van het tijdschrift dat de samenleving er recht op heeft veel te weten van het toekomstige staatshoofd.

''Zij heeft ook recht op privacy en is niet vogelvrij'', aldus het vonnis. Daarbij speelt haar minderjarigheid een belangrijke rol. Volgens de rechter mag Amalia zich bovendien tijdens het beoefenen van haar hobby onbespied wanen, ''anders dan bijvoorbeeld tijdens een evenement als Koningsdag''.

Ongestoord

De koning en koningin zijn verheugd over de uitspraak, laat de RVD weten. ''Daarmee honoreert de rechtbank de wens van de koning en koningin hun gezin te beschermen tegen privacyschendingen zodat hun kinderen, net als leeftijdsgenootjes, een zo ongestoord mogelijke jeugd genieten.''

De schadevergoeding van 1.000 euro die Nieuwe Revu moet betalen aan het prinsesje, gaat naar een goed doel.

Duidelijkheid

Erik Noomen, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, is teleurgesteld in de uitspraak. Tegen NU.nl zegt hij dat niet duidelijk is dat de mediacode is geschonden, omdat er alleen over de privésituatie van Amalia wordt gesproken.

"Het was ons doel om duidelijkheid te verschaffen over de mediacode. Maar nu zullen we in de toekomst niet weten wat er gebeurt als er foto's geplaatst gaan worden van bijvoorbeeld Willem-Alexander en Máxima in de privésfeer."

Nieuwe Revu laat het bij de uitspraak en gaat uit kostenoverweging niet naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Ook gaat het blad niet nog eens foto's publiceren van een lid van het Koninklijk Huis.

"Dat is op dit moment voor ons niet opportuun, vooral omdat we middenin de verkoop van het blad zitten. Ik hoop echter wel dat een andere publicatie is die er wel een punt van wil maken", aldus de hoofdredacteur.