Samen met TNO ontwikkelt de Nederlandse Publieke Omroep een avatar voor doven en slechthorenden. 

Dit virtuele personage maakt geautomatiseerd gebaren op basis van programmascripts en gebruikt voor elke persoon die op televisie aan het woord is een andere kleur.

''Vooral voor dove en slechthorende kinderen die nog niet kunnen lezen, gaat er een hele nieuwe wereld open’’, vertelde bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO donderdag op het Mediaparkjaarcongres in Hilversum.

''De eerste testresultaten zijn veelbelovend, maar we gaan de techniek nog verder ontwikkelen met onze Europese partners. Begin volgend jaar gaan we samen met de NTR al enkele afleveringen van het kinderprogramma Het Zandkasteel voorzien van een avatar.’’

Rode knop

De NPO gebruikt hiervoor Hbb-technologie, die het tv-signaal verrijkt met extra informatie die kijkers via de rode knop kunnen oproepen. Sinds een paar weken past ook het NOS Journaal van 20.00 uur deze techniek toe. ''De komende tijd gaan we deze technologie verder ontwikkelen en zullen meer programma’s hier gebruik van maken'', kondigde Hagoort aan.

De NPO wil HbbTV ook inzetten om bijvoorbeeld Amber Alerts sneller te verspreiden. Hagoort hoopt dat meer distributeurs de noviteit zullen omarmen en doorgeven.

Nog dit jaar komt de NPO met de companion-app. Deze app op bijvoorbeeld de tablet herkent zelf tv-programma’s en zenders op basis van geluid.

De app biedt de kijker op het tweede scherm direct en automatisch veel aanvullende informatie over het tv-programma. Hagoort: ''De app brengt alle interactieve tweedeschermapplicaties van de individuele omroepen samen in één app. Dat maakt het voor de kijker veel makkelijker vindbaar.''