De Evangelische Omroep (EO) hoopt volgend jaar op 4 mei direct na de dodenherdenking een nationale herdenkingstocht in Amsterdam te organiseren.

Tijdens het tv-spektakel beelden acteurs het verhaal van Anne Frank uit op authentieke locaties. Ze spelen scènes uit het dagboek en zingen bekende Nederlandstalige nummers.

Tijdens de uitzending op Nederland 1 wil de omroep schakelen tussen deze 'live speelfilm' en de tocht naar het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht.

Iedereen mag meelopen om vervolgingsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken, staat in het plan dat is uitgelekt via GeenStijl.

Vergelijking

Een woordvoerder van de EO bevestigt woensdag dat het een serieus programma-idee is dat de omroep met de producent van The Passion ontwikkelt.

Hij wil echter niet spreken van een vergelijking met The Passion, het tv-spektakel dat vertelt over de lijdensweg van Jezus. "Wij willen op een gepaste manier het verhaal van Anne Frank vertellen."

Volgens de woordvoerder denkt de EO goed na over wat wel en niet geschikt is voor een evenement dat vlak na de dodenherdenking uitgezonden wordt. "Het zou voor de EO nergens op slaan als het niet gepast zou zijn." Hij benadrukt dat de uiteindelijke vorm anders kan uitpakken.

Ondersteunen

De ceremonie wordt volgens de initiatiefnemers volledig ondersteund door onder meer het Nederlands Auschwitz Comité en het Centraal Joods Overleg. Voorzitter Jacques Grishaver bevestigt dat het Nederlands Auschwitz Comité het plan omarmt.

''Het idee is goed. Het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en wat zich allemaal heeft afgespeeld kan niet wijd genoeg verspreid worden. Het historisch besef van Nederlanders is namelijk niet groot'', zegt Grishaver. Hij vindt 4 mei geen ongeschikte dag voor een fakkeltocht op tv en vergelijkt het evenement met de vele theatervoorstellingen die aansluiten op de dodenherdenking.

Een woordvoerster van het Anne Frank Huis zegt dat er vorig jaar ideeën zijn uitgewisseld met de EO. Aan AT5 laat ze weten dat ze sindsdien niks meer hebben gehoord en zegt "verrast te zijn."

Respect

''Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij past respect en ingetogenheid'', reageert de organisator van de nationale herdenking en de viering van Bevrijdingsdag. ''Voor het Nationaal Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt. Het Nationaal Comité verzoekt de initiatiefnemers en de netcoördinator van Nederland 1 nadrukkelijk zich ook die vraag te stellen.''

Burgemeester en wethouders van Amsterdam zijn nog niet op de hoogte gesteld van het plan, laat een gemeentewoordvoerster weten.

Traditie

Als het aan de omroep ligt, wordt de herdenkingstocht een jaarlijkse traditie in wisselende steden. De makers opperen in het plan alvast om de volgende edities in bijvoorbeeld Rotterdam en Kerkrade te houden. Daarmee willen ze minder bekende oorlogsslachtoffers uit de anonimiteit en de vergetelheid halen.