50Plus-coryfee Henk Krol is verbaasd over de Kamerbrief waarin minister van Onderwijs Jet Bussemaker schrijft dat zij mogelijk tonnen subsidie terugvordert van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK).

"Ik heb nog geen telefoontje gehad, laat staan een gesprek met het ministerie", aldus Krol donderdag.

"In mijn ogen heb ik niets fout gedaan. Ik overleg daarom vandaag met mijn jurist over deze zaak", zegt het voormalige Kamerlid voor 50Plus. Hij benadrukt dat de minister het geld "mogelijk" terugvordert. "Maar bij wie dan? Bij mij? Bij de stichting?"

Bussemaker schrijft in de woensdag verstuurde brief dat de accountant van de SVGK zijn goedkeuring voor de subsidieaanvraag heeft ingetrokken, omdat de bewijsstukken "ontoereikend" zijn.

Hierdoor wordt niet meer voldaan aan de subsidievoorwaarden. "Ik heb daarom de stichting geïnformeerd over mijn voornemen de projectsubsidie op nihil vast te stellen en de subsidie terug te vorderen", schrijft de minister.

Tijdje bezig

De accountants van het rijk zijn al een tijdje bezig met een onderzoek naar de subsidies. Dat gebeurde nadat dagblad AD begin mei heeft gemeld dat 300.000 euro subsidie is gegaan naar noodlijdende commerciële bedrijven, zoals een seksshop.

Het geld was onder meer bedoeld voor een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren. "Daar is veel werk in gaan zitten", stelt Krol zonder verder op details in te gaan.

Onzin

Krol heeft steeds gezegd dat de negatieve berichten over de subsidies onzin waren. Voor zijn politieke toekomst is de afloop van de subsidiekwestie van groot belang. 

Krol wil serieus nadenken over een terugkeer in de Tweede Kamer als Norbert Klein zijn zetel, waar hij volgens 50PLUS na de breuk moreel gezien geen recht meer op heeft, op zou geven.

Oprichter van 50Plus en senator Jan Nagel wil niet inhoudelijk op de kwestie reageren. "Dit is een zaak tussen de minister en de stichting. Daar staan wij als 50Plus buiten."

Raadslid

Krol is momenteel raadslid voor 50Plus in de gemeente Eindhoven. Hij trad oktober vorig jaar terug als fractieleider van de partij in de Tweede Kamer.

Toen werd bekend dat hij bij de Gay Krant jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen.

50Plus

Het partijbestuur van 50PLUS wil zich nu niet bemoeien met de subsidiekwestie tussen Krol en het ministerie van Onderwijs. ''Dit is een zaak tussen de stichting van Krol en het ministerie. Daar willen we buiten blijven'', zegt 50PLUS-voorzitter John Struijlaard.

Maar de kwestie kan later wel in een ''zeer stevig gesprek'' met Krol aan de orde komen als de uit 50PLUS gestapte Norbert Klein zijn zetel zou opgeven, wat de partij hem heeft gevraagd. Krol is op dat moment de eerste kandidaat voor de zetel en kan dan mogelijk terugkeren in de Kamer.