Minister Jet Bussemaker van OCW is van plan subsidie die is verstrekt aan de stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) terug te vorderen.

Aanleiding daarvoor is het besluit van de accountant van de stichting om zijn eerder afgegeven goedkeurende controleverklaring over de besteding van het overheidsgeld in te trekken.

Dat schrijft Bussemaker woensdagavond aan de Tweede Kamer, die haar eerder op de dag had gevraagd duidelijkheid te geven over het onderzoek naar mogelijk misbruik van subsidie door Henk Krol, voormalig directeur van de Gay Krant en oud-Kamerlid voor 50PLUS.

De accountant heeft volgens de minister zijn goedkeuring ingetrokken, omdat hem bij nadere bestudering is gebleken dat de aanwezige verantwoordingsstukken ontoereikend zijn om zo'n goedkeuring af te geven.

Intrekking

Het onderzoek door de Auditdienst van de Rijksoverheid duurt al enkele weken. Bussemaker schrijft dat de voorlopige bevindingen van de hercontrole en het gesprek daarover met de accountant, hebben geleid tot de intrekking van zijn goedkeuring.

Dat betekent volgens de minister dat niet (meer) wordt voldaan aan de subsidievoorwaarden. Ze heeft daarop de stichting geïnformeerd ''over haar voornemen de projectsubsidie op nihil te zetten en de subsidie terug te vorderen''. Ze noemt geen bedrag.

De minister zette het onderzoek in gang na signalen in de media dat Krol overheidssubsidie had gebruikt voor zijn commerciële bedrijven, zoals een seksshop. Hij kreeg het geld om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten.

Het voormalige Kamerlid ontving tussen 2008 en 2011 ongeveer 3 ton subsidie. Eerder liet Krol weten dat het alleen maar onzin en geruchten waren en dat hij niet beducht was voor de uitkomst van het onderzoek.

Opstappen

Krol stapte vorig jaar op als fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer toen bekend werd dat hij destijds pensioenpremies van personeel van de Gay Krant niet had afgedragen. Onlangs stond hij als lijstduwer op de lijst van het Europees Parlement en kreeg hij veel voorkeurstemmen.

Ook zou hij serieus nadenken over een terugkeer in de Kamer als Norbert Klein zijn zetel zou opgeven nu die uit de partij is gezet. Oprichter Jan Nagel van 50PLUS vond dat Bussemaker Krol liet bungelen en drong dit weekend nog erop aan snel helderheid te geven.

Zowel partijvoorzitter John Struijlaard van 50PLUS als de medeoprichter van de partij, Jan Nagel, wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Volgens Struijlaard is een terugkeer van Krol naar de Tweede Kamer ''niet aan de orde''.