De VARA gaat The Graham Norton Show uitzenden. De afleveringen van de populaire BBC-show zijn vanaf half oktober steeds twee dagen na de Britse uitzending te zien op Nederland 3.

Dat meldt de Vara donderdag.

In elke aflevering ontvangt komiek Graham Norton beroemdheden op zijn rode bank om naar anekdotes te vissen. Zo interviewde hij onder meer Tom Cruise, Jennifer Lopez, Matt Damon, Pharrell en Quentin Tarantino.

Comedy Central, die de show al enkele jaren uitzendt, heeft aan NU.nl laten weten "met grote verbazing" de aankondiging van de Vara te hebben aangehoord. Zij moeten vanaf half oktober ophouden met het uitzenden van de Britse talkshow.

"Wij begrijpen dat we in een competitieve media markt zitten. Maar wij vragen ons wel af wat het publieke belang is van het aankopen van een programma wat al heel lang in Nederland te zien is bij een andere, commerciële omroep."

Verstoren

"Natuurlijk moet de publieke omroep bezuinigen en daarom zal er meer buitenlands product te zien zijn. Ook dat begrijpen wij, maar richt je dan op programma's die nog niet te zien zijn in Nederland en een duidelijke publieke functie hebben."

"Daarnaast verstoren ze de markt door zowel bij de aankoop van The Tonight Show als bij de aankoop van The Graham Norton Show dubbele bedragen te bieden die andere, commerciële omroepen, nooit zullen en kunnen betalen voor deze content", zo staat in de verklaring.

Comedy Central zendt de talkshow uit op de gewone zender, die door iedereen bekeken kan worden. De show is daarnaast ook te zien op het premiumkanaal Comedy Central Extra.

In 2011, 2012 en 2013 is de The Graham Norton Show bekroond tot beste Britse entertainment- en comedyprogramma. De show startte in 2007 en telt inmiddels 228 afleveringen. Het programma wordt in zestien landen uitgezonden.

Breder publiek

In een reactie aan NU.nl laat de Vara weten dat The Graham Norton Show "erg goed past in de opgebouwde traditie van onderhoudende actuele talkshows met een gezonde dosis humor". Bovendien zou de zender van mening zijn dat het programma een breed publiek verdient, "breder dan een betaalzender kan bieden".

Op de aantijgingen dat de Vara een bedrag betaalt dat andere omroepen niet kunnen betalen, reageert de Vara dat zij en de "NPO een marktconforme prijs betalen om de show uit te mogen zenden".