De makers van De Kwis hebben de zekerheid gekregen dat ze de satirische show ook volgend seizoen mogen blijven maken. "Het zou een schok zijn als het ineens niet meer doorgaat", zegt cabaretier Niels van der Laan tegen NU.nl.

"Het gevoel van de hele ploeg is dat we nu iets aan het maken zijn voor de lange duur en niet voor eventjes."

Van der Laan maakt het programma samen met Joep van Deudekom, Rob Urgent en Jeroen Woe.

In het laatste zaterdagavondprogramma van Paul de Leeuw, Langs de Leeuw, was hun satirische behandeling van de actualiteit een item van de show.

Dat doen ze nu op eigen houtje in De Kwis (Vara), met Paul de Leeuw als gastheer en in quiz-vorm. Ze wonnen eerder dit jaar een TV-beeld voor beste format en werden genomineerd voor een Zilveren Nipkowschijf. Die persprijs ging echter naar de dramaserie Ramses.

"Gezien het juryrapport was dat geen verrassing", zegt Van der Laan. "Het was niet zo dat we hoopten dat Ramses zou winnen, maar het is wel een terechte winnaar."

Hard werken

Het is de cabaretiers niet tegengevallen dat ze nu wekelijks een programma van veertig minuten moeten vullen met grappen in plaats van de tien minuten die ze kregen bij Laat de Leeuw. "Het is heel hard werken, maar het gaat goed", zegt Van der Laan. "We schrijven van dinsdag tot zaterdag non-stop door. De helft van de grappen verdwijnt in de prullenbak."

Zijn collega Woe valt hem bij. "Het klopt dat we dan even geen privéleven hebben. We spelen ook in de theaters en dat gaat gewoon door in die periode."

Volhouden

Ze vinden echter niet dat ze de klus onderschat hebben. "Ik weet niet hoelang we dit gaan volhouden, maar tot nu toe lukt het. Ik heb er vrede mee dat we nu elk jaar twee keer een periode van twee maanden hebben waarbij we niks anders in ons hoofd erbij kunnen hebben."

De cabaretiers gaan de komende jaren goed kijken of het steeds weer lukt om constant met goede grappen te komen. "We moeten goed naar onszelf kijken en ervoor waken dat we niet leegraken", zegt Woe.

"We merken na acht weken schrijven al dat het goed is om eventjes te stoppen, omdat er foutjes insluipen. Ik kan me voorstellen dat het over een periode van een aantal jaar ook zo kan zijn."

BN'ers

Aan de start van het eerste seizoen vertelden de presentatoren aan NU.nl dat het lastig was om BN'ers te vinden die mee wilden doen aan De Kwis.  Kandidaten zijn namelijk ook wel eens het mikpunt van spot.

"In het begin wisten ze nog niet wat ze konden verwachten", zegt Van der Laan. "Na zestien afleveringen weten ze inmiddels dat ze niet met pek en veren door de studio worden gejaagd."

Gordon

Slechts een gast heeft moeilijk gedaan en dat was Gordon. De programmamakers hadden hem wel kunnen strikken. "Maar hij heeft echt een dag van tevoren afgezegd", zegt Woe. "Toen waren we even in paniek."

Gordon was alsnog te zien, maar als kartonnen bord. "Achteraf vonden wij dat dit juist beter had uitgepakt", grapt Van der Laan. Zelfs Gordon vond het leuk gedaan, zegt Woe. "Hij hoopt het nu een volgende keer goed te kunnen maken, maar daar moeten wij nog eventjes over nadenken."