Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Journalist De Winter intensiever gevolgd dan aangenomen

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter heeft wederom voorbeelden gevonden waaruit blijkt dat hij door de overheid nauwlettend in de gaten wordt gehouden.
Door NU.nl/Joost Nederpelt

Eind maart werd al bekend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie onrechtmatig gegevens, waaronder zijn adres, van de voor NU.nl werkzame De Winter hebben verspreid

Uit nieuwe, door De Winter opgevraagde informatie van de politie blijkt onder meer dat een beveiliger van de dienst Bewaken & Beveiliging een melding heeft gemaakt, omdat hij de journalist zag voor de deur van een pand van de dienst in Den Haag.

"De beveiliger herkende de man als Brenno de Winter uit vorige briefings", zo valt in de informatie van de Landelijke Eenheid te lezen. 

"De Winter zat met een laptop op schoot. De beveiliger zag dat de laptop aan stond en dat De Winter aan het werk was. De beveiliger keek De Winter aan en zag dat De Winter geschrokken naar beneden naar zijn laptop keek." Daarop volgt nog een beschrijving van de kleding en het uiterlijk van De Winter, "als op de foto die op Wikipedia van De Winter staat".

Bizar

In een reactie laat De Winter weten dat hij op dat moment een column aan het tikken was. "Ik heb nooit gemerkt dat ik door een beveiliger ben gezien. Het is bizar dat mijn werk kennelijk de oorzaak is om mij te signaleren."

"Mijn vrijheid van meningsuiting is blijkbaar een reden om mij te moeten volgen", zegt De Winter. "Ik schrik daarvan. Ik wist niet dat we al zo ver zijn."

De verspreide gegevens die in maart aan het licht kwamen, zaten bij een waarschuwing aan medewerkers van politie en aan beveiligers van het ministerie. Daarin stond dat De Winter "vermoedelijk werkt aan een artikel c.q. reportage over de beveiliging van instanties en overheidsdiensten".

Voor zijn onderzoek zou hij "mogelijk proberen om met niet-correcte legitimatie terreinen of gebouwen binnen te komen".

Nucleaire top

Voor die laatste angst bij het ministerie is ook een 'aandachtsvestiging' uitgegaan voor de Nuclear Security Summit (NSS), de nucleaire top die in maart in Den Haag werd gehouden. "Dit met het oog op de NSS en de mogelijkheid die deze betrokkene (De Winter, red.) zou kunnen aangrijpen om zijn vak uit te voeren", zo staat beschreven in de politie informatie.

In de informatie wordt bovendien vermeld dat De Winter op 28 januari is gezien nabij station Driebergen. De Landelijke Eenheid wenste niet te reageren op de kwestie.

De Winter: "Voor dat moet worden voorkomen dat ik mijn werk kan doen bestaat maar één woord: triest. Blijkbaar had de organisatie van de top weinig vertrouwen in eigen kunnen."

Vanuit politiekringen werd De Winter voorafgaand aan de nucleaire top geadviseerd om geen accreditatie aan te vragen. "Dat zou beter voor me zijn." Wat daar verder mee werd bedoeld weet De Winter ook niet.

Kamervragen

Kamerleden Schouw van D66 en Van Raak van SP willen middels kamervragen opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en justitie over de wijze waarop De Winter werd gevolgd door de overheidsdiensten.

Zo willen de kamerleden onder meer weten op welke grondslag de registratie van bezigheden van journalisten plaatsvindt en hoe Opstelten de inbreuk op de persvrijheid rechtvaardigt die ontstaat bij registratie van bezigheden van journalisten in de publieke ruimte

Geen openheid

De Winter houdt voorlopig vast aan zijn procedure om verschillende kopstukken van de Nationale Politie te laten horen over een campagne die tegen hem is gestart. "Dat is bij gebrek aan opties", zegt de onderzoeksjournalist.

"De politie geeft geen openheid. Met een volwassen tegenstander hadden we allang om de tafel gezeten. Maar uit het feit dat de politie weigert het op te lossen, blijkt dat ze blijkbaar onveranderd over de situatie denken."

NVJ

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), laat aan NU.nl weten dat hij het ernstig vindt dat "Brenno de Winter als een halve crimineel wordt omschreven". "Dan ga je je afvragen waar de politie mee bezig is. Zijn ze de symptomen aan het bestrijden of zijn ze bezig de problemen die hij aankaart op te lossen."

Bruning noemt het "zorgelijk" dat de politie zich persoonlijk op De Winter richt. "Dat geeft hem een onprettig gevoel. Het is nieuw bewijs dat de politie verkeerde stappen zet. Middelen worden aangewend tegen personen die kritisch zijn. Het is een slecht signaal en maakt duidelijk dat ze niet van eerdere fouten geleerd hebben."

De hoofdredactie van NU.nl sluit zich aan bij de woorden van Bruning. Lees hier een blog van Brenno de Winter over de kwestie.

Aanbevolen artikelen