Televisieproducent Endemol gaat een programma maken over de voorbereidingen van het Mars One-project, waarbij een groep mensen naar Mars reist om een nieuwe samenleving op te bouwen.

De verwachting is dat in 2015 de eerste afleveringen worden uitgezonden.

Een woordvoerder liet maandag weten dat de Britse dochteronderneming van Endemol, Darlow Smithson Productions (DSP), de exclusieve rechten heeft verkregen om de selectieprocedures en trainingen van deelnemers op de voet te volgen.

DSP gaat samenwerken met het Mars One selectie- en trainingsprogramma van astronauten. 705 gemotiveerde kandidaten bestaande uit astronauten, wetenschappers en avonturiers zullen aan een extreem proefprogramma worden onderworpen.

Elke kandidaat moet kunnen aantonen dat hij de kennis en bekwaamheid heeft die de missie van hem eist. Fysieke en psychologische prestaties moeten aantonen of hij of zij de langste reis die de mens ooit gemaakt heeft, aankan.

Terugreis

In het toekomstige programma zal te zien zijn hoe de winnaars van de training de enkele reis naar de rode planeet zullen volbrengen. Omdat er geen terugreis op de planning staat, is het de bedoeling dat de astronauten er een kolonie gaan stichten. Daarna zal Mars One elke twee jaar extra manschappen sturen om de planeet verder te pionieren.

Binnenkort wordt bekend in welke vorm het nieuw te maken programma wordt gegoten. De Nederlandse bedenker Bas Lansdorp verwacht dat de eerste geselecteerden in 2025 op de planeet landen.