De Grote Geschiedenis Quiz is gewonnen door het lezersteam. De lezers van het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant lieten de andere teams achter zich, meldt de NTR. 

De quiz werd voor het eerst uitgezonden vanuit de Pieterskerk in Leiden.

De lezers streden tegen vier teams. Die bestonden uit acteurs, Eerste Kamerleden, oud-geschiedenisstudenten (waaronder zanger/schrijver Meindert Talma) of jonge schrijvers. Vorig jaar won nog een team van Tweede Kamerleden.

Het team van de Eerste Kamerleden Heleen Dupuis (VVD), Arjan Vliegenthart (SP) en Roger van Boxtel (D66) kwam het dichtst bij de lezers.

Van der Louw

In de finaleronde werd het team verslagen toen beelden werden getoond van een PvdA-congres uit de jaren zestig. Toen André van der Louw in de achtergrond verscheen, drukte het team van lezers en werd 'Nieuw Links' gezegd.

Dat bleek inderdaad het antwoord op de vraag hoe de club van vernieuwers heette die in 1969 in de PvdA werd gekozen. Van der Louw was een van de gangmakers van die beweging. De winst van de lezers komt volgens de organisatie mede door de 'aangeboren rust en beschaving' van de senatoren. "Daar past snel op een rode knop slaan niet bij."

In de eerste ronde gingen de teams nog gelijk op. Zo wist niemand dat in de jaren dertig midden in de economische crisis de helft van de Nederlandse huishoudens een stofzuiger had.