De dj's die gaan vasten voor Serious Request gaan geld inzamelen voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Dat heeft Eric Corton dinsdag bekend gemaakt in de radioshow van Giel Beelen op 3FM. 

"We hebben het over miljoenen vrouwen op de wereld. Volgens de Verenigde Naties is één op vijf vrouwen in de wereld verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven."

"In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar, omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet tijdens een oorlog."

Het Glazen Huis staat dit jaar in Haarlem. Drie dj's van 3FM nemen een week voor kerst haar intrek in het huis. Het geld dat de drie dj's inzamelen voor het Rode Kruis wordt altijd besteed aan een 'stille ramp'.

Opvang

Volgens Corton gaat het Rode Kruis het geld vooral gebruiken voor de opvang en herstel van meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden, zodat ze een nieuw leven kunnen opbouwen. 

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Corton. 

"Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Glazen Huis

Wie de drie dj's zijn die zich van 18 tot en met 24 december laten opsluiten in het Glazen Huis, wordt later bekend gemaakt.

Vorig jaar werd met de actie een recordbedrag van ruim 12,3 miljoen euro opgehaald. Het Glazen Huis stond toen in Leeuwarden.