Erik van Muiswinkel houdt van stevige satire. "Het moet lef en moed bevatten. Satire moet vooral ballen hebben", zegt de cabaretier tegen NU.nl.

"Op de man spelen en loeihard treiteren om het treiteren horen daar niet bij. De grappen moeten wel goed onderbouwd zijn."

Dat wil Van Muiswinkel bereiken met het nieuwe zaterdagavondprogramma Cojones (het Spaanse woord voor ballen). "Het is een mooi raar woord dat wat mij betreft ook in het Nederlands moet worden ingevoerd."

In Cojones behandelt een groep bekende cabaretiers op zaterdagavond het nieuws van de week. Dat doet denken aan het programma Dit was het nieuws. "Cojones is geen improvisatieprogramma", bestrijdt Van Muiswinkel.

"We schrijven alles van tevoren. Het lijkt wat dat betreft op Kopspijkers en het Amerikaanse The Daily Show. Het is veel meer op cabaret gericht dan op improvisatie."

Anchorman

Van Muiswinkel geeft leiding aan het programma. Onder andere Thomas van Luyn, Owen Schumacher en Sanne Wallis de Vries doen mee. "Ik ben de anchorman van het programma. Ik open en sluit af, maar ben vooral een van de cabaretiers. Het is een rol die goed bevalt, ik ben het cement tussen de rest."

"We richten ons op sport, politiek en cultuur. We zullen niet vaak entertainmentnieuws behandelen. We gaan op dezelfde voet door als met mijn oudejaarsconference. We werken in nagenoeg hetzelfde team."

Martijn Koning is met zijn 35 jaar de jongste van de groep cabaretiers. Het stel bestaat voornamelijk uit gearriveerde namen. "Dat we met een bekende groep werken voelt vertrouwd. We willen een arena creëren waar iedereen in mee kan doen."

Nieuw talent

"Op den duur moet er zeker ruimte komen voor nieuw talent. Ik hoop dat ik mensen ga treffen die bij ons passen. Het is niet verstandig om een nieuw programma te beginnen met onbekende talenten, want het programma moet eerst vorm krijgen."

De cabaretier ziet het niet zitten om gasten uit te nodigen van buiten de cabaretwereld. "Ten eerste houd ik als anchorman niet van interviewen, daar ben ik niet zo goed in. Daarnaast is het voor mensen van buitenaf heel moeilijk om je thuis te voelen in een omgeving die alleen is ingesteld op humor."

Van Muiswinkel heeft geen doelgroep voor ogen. "Je weet nooit wie het gaat waarderen. Het is wel gek als ik als 52-jarige heel erg mijn best ga doen om de jeugd aan het lachen te krijgen. Maar onze satire is bedoeld voor iedereen."

Theater

Van Muiswinkel staat momenteel ook in het theater met zijn voorstelling Schettino!. "De basis van mijn bestaan ligt in het theater. Dat heb ik volledig in de hand. Ik zou niet alleen televisie kunnen doen, theater voedt mij."

"Op televisie ben je volledig afhankelijk van anderen. Je moet met zoveel dingen rekening houden. We hebben er een jaar over gedaan om Cojones te krijgen waar we nu staan."

De cabaretier kent geen twijfels over het nieuwe programma. "Je kunt van te voren veel dingen vaststellen, maar je weet nooit of een programma leuk is of niet. We hebben een goede ploeg, dus we hebben vertrouwen dat we iets moois kunnen neerzetten."

Voetbal

"Ik baal alleen dat we de eerste weken pas om 23.00 uur te zien zijn. Dat is veel te laat. Maar het kon niet anders in verband met voetbalwedstrijden. We streven ernaar om een sterk programma neer te zetten dat in de toekomst rond de klok van 21.30 uur te zien is."

Het programma wordt op zaterdagmiddag opgenomen in het Amsterdamse theater M-Lab en die avond uitgezonden. Van Muiswinkel noemt het 'semi-live'.

Cojones is vanaf zaterdag 17 mei rond 23.00 uur te zien bij de Vara op Nederland 1.