3FM-coryfee Giel Beelen wordt het onderwerp van een documentaire. Collega-presentator Marc de Hond werkte de afgelopen maanden aan een film over het leven en werk van Beelen. 

Deze beleeft woensdag zijn wereldpremière in Hilversum, bij Beeld en Geluid.

De Hond maakte Giel! De Doorbraak van een Shockjock in eigen beheer. Hij sprak voor de documentaire met oud-collega´s en bazen van Beelen over zijn talent en opkomst. Onder anderen komen dj´s Gerard Ekdom en Rob Stenders en oud-zendercoördinatoren Paul van de Lugt en Florent Luyckx aan het woord.

De film vertelt onder meer wat er zich achter de schermen afspeelde toen Giel zich live in de uitzending oraal liet bevredigen door een prostituee, ontslagen werd na opmerkingen over Mein Kampf en opriep tot het sturen van poederbrieven naar de KRO. Ook hebben twintig animatoren aan het project meegewerkt die elk op hun eigen wijze een deel uit de carrière van Giel in beeld hebben gebracht.

Regiestoel

Het is de eerste keer dat De Hond plaatsneemt in de regiestoel. Hij en Beelen kennen elkaar nog van de nachtopleiding van 3FM waar ze allebei begonnen. "Dit is iets dat ik altijd al wilde proberen", vertelt De Hond.

"Ik had natuurlijk al ervaring met geluidsmontage door mijn jaren bij de radio. Ik heb vorige jaar een filmcursus gevolgd en ben gewoon begonnen met maken."

Het was de bedoeling dat Giel! De doorbraak van een shockjock later dit jaar in première zou gaan. Maar De Hond heeft zijn plannen vervroegd vanwege de recordpoging non-stop radiomaken die Beelen komende week ter gelegenheid van de 10e verjaardag van zijn programma onderneemt.

De regisseur zoekt nog een distributeur voor het project. Mocht dit niet lukken, dan overweegt hij de film online te gaan aanbieden. Ook heeft hij al contact met een aantal festivals die Giel! graag willen draaien.